Лондон раздава онлайн визи на украинци

От вторник бежанците от Украйна ще могат да кандидатстват онлайн за британска виза по семейната схема, съобщи вътрешният министър Прити Пател.

От вторник украинците с паспорти вече няма да трябва да ходят в център за кандидатстване за визи, за да дадат биометричните си данни,

преди да дойдат в Обединеното кралство, каза в парламента Прити Пател.

Вместо това молбата им ще бъде разгледана онлайн и те ще получат директно известие, ако отговарят на условията по семейната схемата, че могат да дойдат в Обединеното кралство.

Това ще означава, че центровете за кандидатстване за визи в цяла Европа могат да насочат усилията си към подпомагане на украинците без паспорти, поясни Прити Пател и добави,

че важните проверки за сигурност ще продължат във всички случаи като се предоставят толкова служители, колкото са необходими, за да може да се обработят възможно най-голям брой визи.

Борис Джонсън беше подложен на натиск, включително от Киев и от неговите депутати от Консервативната партия, да увеличи броя на украинците, на които кралството ще даде убежище.

Въпреки че повече от 2,1 милиона души са избягали от Украйна по данни на ООН, телевизия „Скай нюз“ съобщава, че Великобритания е издала малко повече от 1000 визи.

Стотици украински бежанци, опитващи се да стигнат до Обединеното кралство, се появиха в Кале през последните няколко дни, но повечето от тях бяха насочени към Париж или Брюксел.

Министърът на вътрешните работи в сянка на лейбъристите Ивет Купър окачестви реакцията на Обединеното кралство към хората,

бягащи от Украйна, като срамна и попита дали е нужно да се чака до вторник.

- реклама -