Лондон пуска монета за развода си с ЕС

Великобритания ще отсече нова монета от 50 пенса, за да отбележи развода си с Евросъюза следващата година, съобщи правителството и новината бързо стана повод за подигравки в социалните медии.

„Кралският монетен двор има дълга традиция да произвежда монети, за да отбележи историческите моменти“, се казва в изявление на министерството на финансите.

„В съответствие с тази традиция кралският монетен двор ще произведе монета за отбелязване на това, че Великобритания напуска Европейския съюз. Тази монета ще бъде на разположение през пролетта на 2019 г.“, казва ведомството.

Великобритания трябва да напусне ЕС в края на март следващата година.

Изображение на уебсайта на кралския монетен двор показа монета с думите „Мир, благоденствие и приятелство с всички народи“.

Думите отразяват един прочут цитат от първия встъпителен адрес на Томас Джеферсън, движеща сила зад американската независимост и трети президент на Съединените щати. Той посочи като основен принцип за своето правителство: „Мир, търговия и честно приятелство с всички народи“.

Но съобщението развихри хумора в социалните медии, като много потребители на Туитър посочват, че монетата може да струва по-малко след пускането ѝ в оборот, ако паундът бъде девалвиран в резултат на Брекзит.

Авторът на комедии Джеймс Фелтън пусна в Туитър подигравателно изображение на монетата, показващо, че някой си стреля в крака.

Друг предположен дизайн, показващ изображения от популярния телевизионен сериал „Армията на бащата“, базиран на Втората световна война, с лозунги, включително „Обречени сме на смърт“.

Други поискаха от последователите си да препредадат изображението на монетата от 50 пенса, издадена през 1973 г., за да отбележат присъединяването на Великобритания към Европейската икономическа общност, както тогава се наричаше ЕС.

В дизайна на тази монета имаше пръстен от взаимосвързани ръце.

Един потребител на Туитър публикува снимката на баща и син в дрипи, които се отдалечават от руините на британския парламент.

Синът пита: „Татко, моля, мога ли за малко да задържа 50-те пенса Брекзит?“.

- реклама -