Хуауей

Лондон пуска Хуауей в развитието на своята 5G мрежа

Във вторник Великобритания трябва да одобри роля на китайската компания Хуауей за развитието на своята телекомуникационна 5G мрежа – но с ограничен капацитет след силно противопоставяне на САЩ от съображения за сигурност.

„Обединеното кралство има важно решение за 5G“, заяви американският държавен секретар Майк Помпео в неделя, докато Вашингтон продължи да оказва натиск върху премиера Борис Джонсън до последната минута, призовавайки за пълно отстраняване на Хуауей.

Въпреки това висш официален представител на Обединеното кралство миналата седмица сериозно намекна, че Лондон ще даде зелена светлина за Хуауей, а „Файненшъл таймс“ през уикенда съобщи, че се очаква Джонсън от вторник „да одобри ограничена роля“.

Изданието съобщава, че британски министри се стремят да наложат ограничение на пазарния дял на Хуауей в проекта.

Междувременно се разпространиха спекулации, че Великобритания ще позволи на китайската компания да се включи в „несъществени“ елементи на 5G мрежи, като антени и базови станции, прикрепени към мачти и покриви.

Съединените щати забраниха на Хуауей да пуска на пазара им следващите си поколения 5G мобилни мрежи поради опасения – категорично отречени от компанията – че фирмата може да бъде под контрола на Пекин.

Вашингтон лобира Великобритания да направи същото, дори заплашва да ограничи споделянето на разузнавателна информация между двете страни, ако Лондон върви по свой си път.

Също така има предположения, че евентуална вреда за отношенията между Лондон и Вашингтон заради Хуауей може да повлияе на шансовете на Великобритания да си осигури благоприятна сделка със САЩ след Брекзит.

Великобритания, която най-накрая взе окончателно решение за излизане от Евросъюза, възприе позиция на омаловажаване на американските страхове.

Официален представител на Лондон посочи, че за разлика от САЩ, Великобритания използва технологията на Хуауей в своите системи през последните 15 години.

Според британските специални служби те са успели да управляват риска досега, така че ще са в състояние да се справят и с 5G мрежата.

- реклама -