Брекзит

Лондон представя план за откъсване от пряката юрисдикция на Европейския съд

Правителството на Великобритания ще представи основополагащите принципи за излизането от пряката юрисдикция на Европейския съд в рамките на процеса Брекзит, съобщиха властите

В подготвените за публикуване документи за пореден път ще бъде насочено вниманието към стремежа на Лондон да „поеме под контрол собственото си законодателство“. Меморандумът ще отбележи „недопустимостта на осъществяване на пряка юрисдикция на Европейския съд към държави, които не са членки на ЕС“. Но Великобритания ще остане вярна към спазването на нормите на международното право. Това отбелязват от министерството, натоварено с излизането на Великобритания от ЕС.

Британското правителство продължава да публикува нови документи, очертаващи позицията по редица аспекти на Брекзит. Преди два дни британското министерство за развода с Европейския съюз обяви, че започва „да определяме това, което искаме да видим в бъдещите отношения с Брюксел, по-специално по отношение на митническите и други въпроси, които сме готови да обсъдим по време на официалните преговори“.

На референдума за членството на Великобритания в ЕС, който се проведе на 23 юни м.г. привържениците на Брекзит спечелиха с 51,9% срещу 48,1%. На 29 март премиерът Тереза Мей официално уведоми Брюксел за стартирането на двугодишната процедура по излизане от ЕС, която трябва да приключи до края на март 2019 година.

- реклама -