Брекзит депутати избори европарламент Великобритания

Лондон поиска отсрочка на Брекзит до 30 юни

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск е получил днес очакваното писмо от британския премиер Тереза Мей, в което тя иска отлагане на Брекзит до 30 юни, предаде Ройтерс.

Досега датата на фактическото напускане на ЕС от Великобритания бе 29 март.

В обяснение, че Мей няма да иска дълго отлагане на Брекзит в официалното ѝ писмо до Брюксел, от Даунинг стрийт заявиха по-рано, че: „Има основания на парламента да се даде малко повече време да намери път напред, но хората в тази страна вече чакат това да се случи близо три години“.

Според говорител на премиера, хората са разочаровани от провала на парламента да намери решение и Тереза Мей споделя техните чувства. По закон Обединеното кралство трябва да напусне ЕС на 29 март със или без сделка. След изпращането на писмото с искане за отлагане на Брекзит, Тереза Мей ще замине утре за Брюксел, за да обсъди вариантите с европейските лидери.

Ако всички страни-членки на Евросъюза се съгласят Брекзит да бъде отложен, британският парламент ще се заеме с приемане на необходимото за това законодателство. Мей обаче е изправена пред потенциална криза в кабинета заради задълбочаващите се разногласия между министрите.

- реклама -