Лондон няма да предлага британски еврокомисар преди изборите

Британското правителство е уведомило шефката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен, че няма да определи британски член в изпълнителната власт в ЕС преди изборите си на 12 декември.

„Писахме до ЕС, за да потвърдим, че предизборните указания посочват, че Обединеното кралство не трябва да прави номинации за международни назначения през този период“, заяви британски служител в четвъртък.

Източници от ЕС казаха пред АФП, че няма спънки комисията на Фон дер Лайен да встъпи в длъжност въпреки липсата на британски комисар.

Комисията на Фон дер Лайен, съставена от нея и висши служители от 26 други държави-членки, се надява да встъпи в длъжност на 1 декември.

28-ата държава-членка на ЕС, Великобритания, планира да напусне блока на 31 януари, а премиерът Борис Джонсън се бори в предизборна кампания, стремейки се към одобряване на напускането на еврообщността.

В Брюксел имаше опасения, че бойкот от страна на Великобритания ще задържи встъпването в длъжност на новия изпълнителен екип на Европейския съюз.

Целевата дата на Фон дер Лайен за встъпване в длъжност, 1 ноември, вече дойде и си отиде, след като депутатите отхвърлиха кандидатите за постове от Франция, Унгария и Румъния..

Но са посочени други три имена, които да ги заменят.

- реклама -