сн. БГНЕС

Лондон изтегля оспорваните от ЕС клаузи за вътрешния пазар

Лондон и Брюксел обявиха днес, че са постигнали споразумение, позволяващо изтеглянето на оспорваните от ЕС клаузи в британския законопроект за вътрешния пазар, противоречащи на договора за Брекзит, предадоха Франс прес и ДПА, цитирани от БТА.

Заместник- председателят на Европейската комисия Марош Шефчович и британският държавен министър за Брекзита Майкъл Гоув очертаха планове за това как Северна Ирландия ще продължи да търгува с Англия, Шотландия и Уелс от 1 януари, като същевременно следва някои разпоредби на ЕС.

Въпросните клаузи включват граничните проверки на животински и растителни продукти, доставка на лекарства, както и на охладени меса и други хранителни продукти до супермаркетите. Има и „разяснения“ относно прилагането на правилата за държавните субсидии.

В светлината на взетите решения британското правителство заяви, че ще премахне три клаузи от законопроекта за вътрешния пазар – временен закон, очертаващ търговските отношения в четирите историко-географски района на Обединеното кралство – Англия, Северна Ирландия, Уелс и Шотландия. Тези клаузи противоречат на договора за Брекзит между Лондон и Брюксел.

Лондон ще оттегли и член от друг проектозакон, който скоро ще бъде разглеждан в парламента, относно данъчните разпоредби в Северна Ирландия.

- реклама -