Великобритания миграция България Румъния Брекзит имиграцията

Лондон: Имиграцията от България и Румъния достигна рекордно високи нива

Броят на имигрантите от България и Румъния във Великобритания е достигнал до рекордно високи нива през трите месеца след референдума за Брекзит. Това съобщава британската Служба за национална статистика, цитирана от в. „Индипендънт“.

За този период пристигналите от двете страни са се увеличили с 19 000 души, достигайки до общо 74 000 души, което според службата е най-високите регистрирани стойности.

Актуалната статистика е за изминалата година от септември 2015 г. до септември 2016 г. . Тя набляга на трите месеца след юнския референдум за излизането на Великобритания от ЕС.

Според властите въпреки рекордните резултати от службата предупреждават, че все още е рано да се каже какъв ще е цялостния ефект от него върху миграцията.

Те посочват също, че цялостната имиграция в страната отбелязва лек спад, достигайки до 273 000 души годишно. Това е намаление с 49 000 души – промяна, която „не е статистически значима“. По-рано правителството заяви, че си поставя за цел падане стойностите й до под 100 000 души на година.

Увеличението на имиграцията от България и Румъния се компенсира отчасти от лекия спад (с 10 000 души) на пристигащите хора от страни като Полша, Литва и Латвия

Според статистиката 65 000 граждани на страни от ЕС са пристигнали във Великобритания и 164 000, които не са от държави в ЕС. От Великобритания за изминалата година са си тръгнали 56 000 британски поданици.

„Въпреки че нетната миграция в годината до септември 2016 не отбелязва статистически значима промяна, можем да видим статистически значимо намаляване на нетната миграция сред граждани на страните от ЕС-8 (А8 – осем от десетте държави, присъединили се към съюза през 2004 г. Това са Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Словакия и Словения) и граждани извън ЕС от Африка, Америка и Океания“, посочват от статистическата служба.

„Макар да наблюдаваме спад в нетната миграция на граждани от страните от ЕС-8, съществува продължително увеличение в имиграцията от Румъния и България. Така че е прекалено рано да се каже какъв ефект резултатите от референдума имат на дългосрочната международна миграция“, се казва още в текста.

- реклама -