Лондон и Анкара подписват сделка за свободна търговия

Великобритания и Турция ще подпишат споразумение за свободна търговия във вторник, заяви министерството на търговията на Обединеното кралство, първото, след като премиерът Борис Джонсън осигури ново търговско споразумение с Европейския съюз, съобщи в. „Сабах”.

Двете държави ще подпишат сделка, която възпроизвежда съществуващите търговски условия между Анкара и Лондон, а британският министър на търговията Лиз Тръс заяви, че се надява скоро да бъде постигнато специално търговско споразумение между страните.

„Сделката, която очакваме да подпишем тази седмица, съдържа безмитни споразумения за търговия и ще спомогне за поддържането на нашите търговски отношения. Това ще осигури сигурност за хиляди работни места в Обединеното кралство в производствената, автомобилната и стоманодобивната промишленост “, заяви Трус в изявление.

„Сега с нетърпение очакваме да работим с Турция за постигане на амбициозно специално създадено търговско споразумение между Обединеното кралство и Турция в близко бъдеще.“

Търговията между двете страни през 2019 г. беше с обем 18,6 милиарда лири (25,25 милиарда долара), а Великобритания заяви, че това е петата по големина търговска сделка, която министерството на търговията е договорило след споразумения с Япония, Канада, Швейцария и Норвегия

Понастоящем Великобритания е подписала търговски споразумения с 62 държави преди края на преходния период за Брекзит на 1 януари, когато напуска търговските договорености на ЕС.

- реклама -