Лондон: Джулиан Асанж не е герой

Основателят на Уикилийкс Джулиан Асанж „не е герой”, заяви външният министър на Великобритания Джерами Хънт след ареста му в еквадорското посолство в Лондон.

„Не е приемливо някой да се опитва да избяга от правосъдието и да се опитва от доста дълго време, той не е герой”, заяви Хънт в изявление.

„Той се крие от истината от години и години и неговото бъдеще трябва да бъде решено от британската съдебна система”, добавя той.

Асанж живее в посолството на Еквадор в Лондон от 2012 г., след повдигнато обвинение за сексуално насилие срещу него в Швеция.

Лондонската полиция заяви, че е арестувала Асанж заради нарушения в гаранцията му за този период, както и по искане за екстрадиране от САЩ.

Там той ще се изправи пред доста по-сериозно дело свързано с публикуването на класифицирана информация свързана с американската отбрана.

Хънт подчерта, че арестът е в „резултата от години на внимателна дипломация” с Еквадор и похвали президента на страната Ленин Морено, за това че е направил това „много смело решение” .

Британският министър добави, че Асанж е държал „еквадорското посолство като заложник в ситуация, която е била абсолютно непоносима за тях”.

„Сега това ще бъде решено по правилния начин, независимо, чрез спазване на британската съдебна система уважавана в целия свят заради своята независимост и почтеност, това е правилното развитие”, заяви Хънт.

Британският външен министър заяви, че Лондон „не съди за неговата невинност или вина” и това е нещо, „което съда трябва да реши”.

„Това, което показахме днес, е че никой не е над закона”, каза Хънт.

- реклама -