„Локхийд Мартин“ търси възможности за намаляване на разходите за F-16

Американската компания „Локхийд Мартин“ обяви, че продължава да работи с правителствата на България и САЩ за „идентифициране на възможностите за намаляване на разходите за F-16 Block 70“. Все още обаче няма публична информация каква отстъпка в цената е възможна.

България преговаря със САЩ за закупуването на 8 изтребители. Първоначалната оферта на американците надвишаваше предвидения бюджет от 1.8 млрд. лева с ДДС. Парламентът гласува възможност сделката да се отклони от това изискване. Двете страни започнаха преговори по техническите и финансовите параметри на бъдещия договор.

В това време представители на „Локхийд Мартин“ започнаха да проучват възможностите да си партнират с Българската академия на науките. Това ще бъде възможно ако България закупи американските самолети.

„Закупуването на изтребители F-16 за българските ВВС ще бъде катализатор на дългосрочно стратегическо партньорство в България. То ще развие таланти в науката и инженерството, необходими, за да бъдат посрещнати предизвикателствата на 21 век“, посочват от компанията.

Военният министър Красимир Каракачанов коментира миналата седмица, че очаква договорът да бъде сключен до края на юни, а първите F-16 може да дойдат до 36 месеца.

- реклама -