Тютюневите складове

Локализираха пожара в Тютюневите складове в Пловдив

Пожарът в Тютюневите складове в Пловдив е локализиран, съобщи шефа на пожарната в града под тепетата. Цял ден пожарникари се бориха с огнените пламъци, които достигаха в моменти до пет метра височина. Населението, живеещо в района бе евакуирано.

Въздухът в центъра на Пловдив е със завишено ниво на въглероден диоксид

На хората бе препоръчано да останат на закрито и да не отварят прозорците на домовете си.

5026765

Извикаха дори пожарникарите в отпуска

На място работят девет пожарни автомобила и 30 огнеборци, като на работа са извикани дори тези, които са в отпуск.

Складовете са строени в началото на 20-ти век и всички сгради са с дървени конструкции, което ги прави изключително пожароопасни.

5026769

Заради опасността от срутвания, на пожарникарите бе забранено да влизат в горящите складове и гасенето става само отвън.

Огънят, който първоначално обхвана покривната конструкция на две от сградите продължи да се разраства. Въпреки усилията на огнеборците той обхвана и трета сграда.

Когато ситуацията наглед се беше поне малко поуспокоила, огън възникна в склада на Кудоглу, паметник на културата и една от най- красивите сгради в архитектурния ансамбъл.

Изгоряха архитектурни паметници

Повечето сгради, намиращи се в нареченият „Тютюнев град“ в центъра на Пловдив бяха безхаберно оставени да се порутят още преди пожара. Някога на мястото е кипяла усилена търговия с тютюн и цигари.

Тютюневи складовеЖители на града под тепетата, които са се събрали на мястото коментират, че се прави умишлен опит бъде заличена поредната емблема на Пловдив.

От отсрещния тротоар пожара наблюдаваше бившия почетен консул на Италия в града Пиетро Луиджи Гиа. Той е собственик на част от складовете от архитектурния ансамбъл.

Масово нехайство

Гиа бил многократно предупреждаван от общината, че сградите са опасни и трябва да бъдат реконструирани. Въпреки това той чинно си плащал всеки месец тротоарно право и ограждал района за да не бъде ранен някой от постоянно падащата мазилка. От общината пък се задоволявали само с това да му взимат парите.

Според пожарникарите, участвали в гасенето на огъня в Тютюневия град става въпрос за умишлен палеж.

- реклама -