Лизи Дайгнан, Париж-Рубе
Снимка: twitter.com/treksegafredo

Дайгнан взе историческото Париж-Рубе за жени – ВИДЕО

Лизи Дайгнан влезе в историята на колоезденето, след като спечели първото издание на Париж-Рубе за жени. Ада на Севера се провежда от 125 години за мъже, но това беше първо издание за жени.

Дайгнан (Трек-Сегафредо) атакува 82.5 км преди финала – точно преди първия от 17-те сектора с павета. Тя направи разлика от 2:40 минути, докато зад нея основната група се разпадаше по паветата. 20 км преди финала авансът ѝ пред преследвачките беше 2:16 минути. Тогава Мариане Вос (Йъмбо-Висма) атакува и свали разликат а до 1:17. Дайгнан обаче запази аванса си до велодрума в Рубе и финишира преди Вос да се появи на пистата. Вос финишира на 1:17 зад британката. Съотборничката на победителката и шампионка на Италия Елиза Лонго Боргини завърши подиума.

„Толкова съм горда – не мога да повярвам, че успях. Просто съм щастлива – нямам други думи“, заяви Кралицата на класиките. „Няма значение мястото ми в историята – важно е, че женското колоездене върви напред. Това е повратен момент за нас и се надявам, че няма връщане назад. Това е едно от най-трудните състезания в света и съм горда, че го спечелих“, добави тя. „Планът не беше да правят толкова дълга солова атака. Просто исках да съм първа по паветата, за да пазя лидерите на отбора. Днес всъщност бях трети избор. Но след първите павета видях, че има разлика, помислих си, че ще трябва да ме преследват и тръгнах напред. Продължих и така спечелих“, завърши Дайгнан.

Иначе от 129 дами, които стартираха, завършиха 61. Други 53 се добраха до финала, но времето им беше извън лимита.

 

- реклама -