Лиз Тръс е новият премиер на Великобритания

Лиз Тръс е новият премиер на Великобритания. Тя спечели надпреварата за лидер на Консервативната партия във Великобритания, предаде BBC. Изборът й се очакваше, като още от сутринта медиите на Острова гърмят, че именно тя ще е новият министър-председател на страната.

Тръс е получила 81 326 гласа в сравнение с дела на Сунак от 60 399 гласа.

Досега Тръс беше външен министър на страната. Тя ще поеме официално премиерския пост утре. „Благодаря, че ми се доверихте“, беше първото, което тя каза, след като името й бе обявено.

До избора на нов премиер се стигна, след като доскорошният – Борис Джонсън, бе принуден да подаде оставка.

Борис Джонсън подаде оставка

Той бе принуден да се оттегли, след като негови министри и депутати от Консервативната партия подадоха оставки или оттеглиха подкрепата си.

„Трябва да има нов лидер на партията и нов премиер. Процесът трябва да започне сега и аз ще остана, докато новият лидер бъде избран“, заяви той.

Гласуването кой да го наследи приключи в петък след продължила 8-седмична оспорвана кампания. Първоначално в нея се включиха 11 претенденти. До финалната права достигнаха външният министър Лиз Тръс и бившият финансов министър Риши Сунак.

Тръс първоначално трудно да събираше подкрепа сред консервативните депутати. Но се оказа, че е доста популярна сред редовите консерватори, които имат последната дума. Отговорната задача кой да наследи Борис Джонсън на премиерския пост се падна на около 160 000 членове на Консервативната партия, които

представляват 0,3% от имащите право на глас в страната.

На пръв поглед това изглежда шокиращо малко за толкова ключов управленски пост. Но трябва да се има предвид, че са избрани така, че да гарантират представителство на всички региони и максимален брой професионални общности. Регистрираните да гласуват консерватори получават бюлетина по пощата, върху която отбелязват своя вот и я

Новият премиер ще продължи мандата на Джонсън до края на 2024 г., спечелен благодарение на убедителната изборна подкрепа, която осигури на партията си на парламентарните избори през 2019 г. Вече обаче се чуват гласове, че следващият лидер може да се изкуши да предизвика предсрочен вот, за да се опита да запази водещата позиция на консерваторите, която сериозно ерозира от безпрецедентната криза, с която се бори страната. Инфлацията е рекордна за последните 40 г. Битовите сметки за ток и газ скочиха с 54% през април и се готви ново увеличение от 80 процента през октомври. С него ще станат непосилни за плащане от милиони жители на Обединеното кралство. Последните социологически проучвания показват, че опозиционната Лейбъристка партия вече има преднина от 8-10% пред консерваторите. Лидерът ѝ Киър Стармър се радва на по-голямо одобрение с 4 процента от Лиз Тръс и с 8% от Риши Сунак. Така че новия лидер на торите го очакват и сериозни политически предизвикателства, за да им осигури оставане на власт.

Тръс вече обяви, че ако бъде избрана на ръководния пост в Консервативната партия и стане премиер,

няма да предизвиква предсрочни избори,

както сториха предшествениците ѝ Тереза Мей и Борис Джонсън, за да си гарантират по-сериозна парламентарна подкрепа. Тя смята да се съсредоточи върху икономическата криза. Още в първите си дни на поста предложи спасителен план чрез намаляване на някои данъци. Според конкурента ѝ Сунак това е грешна стратегия и е по-добре да се раздават помощи на най-уязвимите. Както по време на пандемията, когато той беше финансов министър. Който и от двамата да бъде избран, ще трябва да работи на бързи обороти, тъй като Великобритания доста изостана в предприемането на мерки за справяне с кризата в сравнение с останалите европейски страни заради лидерските си проблеми.

- реклама -