Липсата на физическа активност утроява риска от смърт от коронавирус

Лекари от САЩ, наблюдавали развитието на коронавирусна инфекция при над 48 000 пациенти стигнаха до заключението, че слабата физическа активност удвоява вероятността за постъпването им в болницата и почти утроява риска от смърт от COVID-19. Констатациите на изследователите са публикувани в статия в „British Journal of Sports Medicine”.

„Нашите наблюдения показват, че ниската физическа активност е един от най-опасните рискови фактори за инфекция със SARS-CoV-2 в сравнение с пушенето, затлъстяването, диабета и хипертонията. Органите на общественото здравеопазване по целия свят трябва да имат това предвид в своята работа с населението, което е особено важно, като се има предвид колко трудно е да се поддържа форма по време на изолация“, пишат изследователите.

През изминалата година лекарите и биолозите идентифицираха няколко рискови фактора, които допринасят за развитието на тежки форми на коронавирусна инфекция и значително увеличават шансовете за попадане в интензивно отделение за лечение на COVID-19. По-специално болестите на сърцето и кръвоносните съдове увеличават вероятността за смърт на пациентите повече от четири пъти, а страдащите от затлъстяване и диабет са около три до пет пъти по-склонни да попаднат в спешните отделения на болниците.

Група американски лекари, ръководени от Робърт Сулис, изследовател в медицинския център Kaiser Permanente във Фонтана (САЩ), обърнаха внимание на факта, че много от тези здравословни проблеми възникват или се влошават при липса на физическа активност. Водени от тази идея, учените проследяват как физическата форма на пациентите влияе върху хода на заболяването след заразяване с коронавирус.

Според Сулис и неговите колеги ниската физическа активност е един от най-опасните и важни рискови фактори, чието съществуване трябва да се вземе предвид в борбата срещу настоящата епидемия от коронавирус и по време на профилактиката на последващи негови огнища.

- реклама -