Young beautiful blonde woman lying in bed suffering from alarm

Липсата на достатъчно сън ни кара да се страхуваме

Според ново проучване хората, които не си доспиват, могат да бъдат особено податливи на състояния, свързани с тревожност, като посттравматично стресово разстройство или страх.

Изследването се появява в „Biological Psychiatry: Cognitive Neuroscience and Neuroimaging“ и е публикувано от ДЕ24.

„Това проучване ни дава нова представа за това как лишаването от сън влияе върху мозъчната функция, отговорна за страха“, каза д-р Камерън Картър, редактор на „Биологична психиатрия: когнитивна неврология и невроизображение“.

Изследователите, водени от д-р Ан Жермен от Университета в Питсбърг и д-р Едуард Пейс-Шот от Медицинското училище в Харвард и Централната болница в Масачузетс, са проучили 150 здрави възрастни. Една трета от субектите са получили нормален сън, една трета е била ограничена откъм сън и е спала само през първата половина на нощта, а една трета е била без сън, т.е. изобщо не са спали. На сутринта всички субекти били подложени на събития, предизвикващи страх.

„Нашият екип използва трифазен експериментален модел за улавяне и преодоляване на страховити спомени, докато мозъкът им е сканиран с помощта на функционален ядрено-магнитен резонанс“, каза д-р Пейс.

Изображенията на мозъка, записани по време на задачите, показват активиране в области на мозъка, свързани с емоционалната регулация. Но мозъчната активност изглеждала съвсем различно при хора с нарушен сън, каза д-р Пейс. „Открихме, че сред трите групи тези, които са спали само половината нощ, показват най-голяма активност в области на мозъка, свързани със страха, и най-малко активност в области, свързани с контролиране на емоциите.“

Изненадващо, хората, които не са спали изобщо, не са имали активиране на мозъка в области, свързани със страха, по време на експеримента.

12 часа по-късно мозъчната им активност изглеждала по-подобна на нормалния сън, което показва, че ограничения сън може да е по-лош от никакъв.

Изследователите смятат, че спането само през половината нощ води до загуба на фазата от съня с бързи движения на очите (REM), което е доказано, че е важно за паметта и обикновено се случва към края на нормалния период на сън.

Д-р Картър каза, че изследването „използва неинвазивно изобразяване на мозъка, за да ни даде нов прозорец за това как лишаването от сън нарушава нормалните механизми на изчезване на страха и потенциално увеличава податливостта към посттравматични симптоми на стрес“.

„Медицинските работници и войниците често са с ограничен или прекъснат сън, вместо да го пропускат за цяла нощ“, отбеляза от своя страна д-р Пейс.

- реклама -