кворум

Липсата на кворум скара депутатите. Опозицията предрече предсрочни избори

Липсата на кворум скара депутатите. След като не успяха да съберат нужното присъствие и се оказа, че денят ще е почивен за парламента, народните представители си размениха остри реплики и взаимни обвинения в кулоарите.

БСП: Предсрочните избори са неизбежни

Предсрочните избори са неизбежни, предрече Жельо Бойчев от БСП.

„Днес бяхме свидетели на разпада на управляващото мнозинство в 43 НС, въпросът е кой управлява – Цецка Цачева, която не може да събере депутатите от ГЕРБ, Цветан Цветанов, който по същото време прави конференция срещу тероризма, или Бойко Борисов, който привиква представителите на ГЕРБ по кръстовищата, за да търси кандидата си за президент. Какво е това, което е по-важно от задълженията, които има народният представител”, попита Бойчев.

По повод готвения от левите вот на недоверие към правителството след вчерашната номинация на Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН, Бойчев обясни, че мотивите на БСП срещат сериозна подкрепа сред останалите политически сили.

„Заявява се подкрепа към мотивите ни за вота, тъй като България и нейната репутация станаха за посмешище на световната дипломатическа сцена”, допълни Бойчев.

ДПС: Липсата на кворум показва разпад на управляващото мнозинство

„Липсата на кворум е един сериозен знак за това, че в Народното събраниезапочва процес на разпадане на управляващото мнозинство“. Анализът е на Алиосман Имамов от ДПС.

По думите му, липсата на кворум не е форма на бойкот. Той посочи, че вината за липсата на достатъчен брой депутати в залата е и на ГЕТБ, които провеждали „някакво мероприятие, което също е в противоречие с правилника, който забранява по време на пленарно заседание да се има каквито и да било други събирания“, каза Имамов.

Имамов не изключи възможността ДПС да подрепи вота на недоверие, който ще внесат от БСП, въпреки че крайното решение ще бъде взето от парламентарната група.

ГЕРБ: Започва реабилитацията на старата Тройна коалиция

„Явно започва реабилитацията на старата Тройна коалиция, в която БСП дейно участва и вярва, че ще успее да надделее на изборите“. Това заяви Георг Георгиев от ГЕРБ по повод очаквания вот на недоверие.

„Вече започва да се разразява една много сериозна пропагандна война, която ще използва външната политика за целите на тясната партийност. Смятаме, че ходът на правителството във връзка със смяната на кандидатурата на Ирина Бокова е правилен, защото тази на Кристалина Георгиева ще събере по-голяма подкрепа”.

Според Георгиев БСП „започва да сгъстява червената мъгла“ и безотговорно блокира работата на парламента.

„По какъв начин и с какви средства БСП ще води своята предизборна кампания? Това ли е лицето, което БСП ще покаже на българските избиратели, проваляйки кворума днес в НС, неизпълнявайки своите задачи и непоемайки никакви ангажименти“, попита Георгиев.

АБВ: Ще подкрепи вота след лидерска среща между БСП и АБВ

„Няма да дадем подписите си, ако няма лидерска среща и няма между лидерите на двете партии договорка какво да се прави“, обясни Кирил Цочев от АБВ. Той подчерта, че е добре инициативата за такива разговори да дойде от партията на Корнелия Нинова.

Срещата трябва да стане по официален ред, не може да става през задния вход, добави говорителят на ПГ на АБВ Мариана Тодорова. „Не може на парадния вход те да не желаят комуникация с нас, а през задния, когато е нужно, да искат да ни употребяват и да търсят подкрепа“, посочи тя.

Какво още си казаха депутатите – вижте във видеото:

- реклама -