кадри туризъм сезон черноморие Стела Балтова Гълъб Донев

Липса на работници по морето, наемат чужденци

Липсват работни кадри по Черноморието. За да се справят, все повече хотелиери наемат за сезонна работа хора от Киргизстан, Узбекистан, Армения, Украйна и Турция.

В хотел в „Слънчев бряг“ 30% от персонала са чужденци, наети от трети страни. Артьом е от Киргизстан, за първи път е в България и  работи като сервитьор.

„Визата ми е за шест месеца, ще работя тук пет. Заплатата ме устройва В Киргизстан заплатите са високи, но животът е скъп. Тук в България мога да си заделя средства. Осигурена ми е безплатна квартира, не плащам също за храна и транспорт“, казва Артьом.

За този хотел в най-силните месеци през юли и август са нужни 530 души. Затрудненията за намиране на подходящ персонал са основно за камериерки, готвачи, помощник готвачи, бармани и сервитьори.

„Обстоятелствата ни принуждават да правим компромиси по отношение на квалификацията в момента на започване. За сметка на това пък отделяме повече време и внимание от ръководния екип, за да ги обучим, преди да ги пуснем да обслужват гостите“, коментира Христо Караилиев, управител на хотел.

А дефицитът на персонал означава допълнително натоварване на наличния, но и риск за качеството на услугата.

„Това става една бомба със закъснител“, заяви Янчо Петров, управител на хотел.

„Персоналът се справя добре, стараят се винаги да е почистено. Станахме приятели и с аниматорите от хотела“, казва туристът Ричард Каупуш,

От бранша настояват държавата да вземе мерки за облекчаване на визовия режим на хората от страни, които не са в ЕС.

„Трябва да ни се помогне по някакъв начин, най-вече с този визов режим. Особено сега много турци искат да дойдат да работят, страшно голям проблем са визите“, казва Венелин Ташев пред bTV.

В повечето хотели по морето заплатите са актуализирани с между 10 и 25% спрямо миналото лято.

- реклама -