кворум
сн. БГНЕС

Липса на кворум провали извънредното заседание на Народното събрание

Парламентът не събра кворум, за да започне планираното извънредно заседание.

В залата се регистрираха само 87 народни представители, при необходими за кворума 121. Вторият опит, който бе 15 минути по-късно събра 91 депутати.

В залата се чуха възгласи от опозицията, че това е несериозно поведение.

сн. БГНЕС

Малко преди заседанието от ГЕРБ обявиха, че няма да се регистрират.

„Не е добре ние, които призоваваме всеки ден хората да не се събират, да направим огнище на заразата“, заяви Менда Стоянова на брифинг, обявявайки решението на групата.

В единствената точка на програмата бе предвидено изслушване на премиера Бойко Борисов относно актуалното състояние в страната във връзка с пандемията от Ковид-19 и ефективността на предприетите здравни, икономически и социални мерки.

„Днес Борисов се скри от вашите въпроси и се подигра с вашите тревоги. Щяхме да му поставим питанията ви и тревогите ви, които са дошли до нас. Уви това не се случи, защото правителството през дните, в които тече кризата създаде хаос, внушава страх, разделя ви и ви остави на произвола на съдбата. Хаос се създава с постоянни смени на позиции, понякога в рамките само на един ден – задължително с маски, без маски, отваряме пазарите, затваряме пазарите“, заяви на извънредна пресконференция лидера на левицата.

сн. БГНЕС

От управляващата партия смятат, че БСП и Корнелия Нинова, по чието искане е извънредното заседание, си правят ПиАр, използвайки Народното събрание.

„Не считаме, че днешното извънредно заседание, посветено на парламентарния контрол и изискано с подписите на колегите от БСП, има такова значение, че да правим такова събиране на незнайно колко вирусоносители без симптоми”, категорична бе Менда Стоянова.

По-късно Нинова съобщи, че БСП са внесли повторно искане за свикване на извънредно заседание и изслушване на Бойко Борисов.

- реклама -