лобизъм, обвинения, мораториум, ток, парно, цени

Липса на кворум провали гледането на промените в Закона за НСО в комисия

Липса на кворум провали заседанието на парламентарната комисия за контрол на службите. Така не беше гласуван на второ четене Законът за промени на НСО, който ограничава значително кръга на охраняемите.

„Отмених заседанието на комисията поради липса на кворум. Не дойдоха от ИБГНИ, ГЕРБ, ДПС. Зависи от президента кога ще издаде указ за прекратяване на правомощията на Народното събрание. Не се получи, защото според мен има хора, които защитават интересите на бившия премиер, на главния прокурор и на президента“, заяви Светлин Стоянов, председател на Комисията за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на СРС.

По-рано днес Николай Хаджигенов от ИБГНИ изрази надежда законопроектът да влезе в пленарна зала във вторник или сряда. Самият той обаче не присъства на заседанието на комисията за контрол на службите. А отсъствието си обясни със заседанието на комисията за полицейското насилие, което се провеждало о същото време.

„Предупредих председателя на тази комисия, че най-вероятно ще закъснея и няма да мога да дойда. Както виждате, почти 20 минути ми отне… Той беше точно на моята комисия. Аз изрично го предупредих, че оставам и ще дойда максимално бързо. За съжаление максимално бързо се оказа 20 минути“, каза Хаджигенов, цитиран от БНР.

Промените предвиждат без държавна охрана да останат главният прокурор, както и бившите премиери и председатели на Народното събрание.

- реклама -