Липса на кворум прекъсна дебата за разследването на главния прокурор

Провал в кворума прекъсна дебата за разследването на главния прокурор

Само 76 депутати искаха да продължат работния си ден

Въпреки идеята да приемат 9 закона днес, депутатите така и не стигнаха дори до 4 точка. Причината се оказа тривиална – провал в кворума. Само 76 депутати се регистрираха и така работният им ден приключи, въпреки очакванията народните представители пак да нощуват в парламента. Повечето депутати от ПП и ДБ по същото време бяха в зала „Изток“ на изслушване на компанията „Телус“, която администрира фейсбук в България.

Дейността спря по време на дебатите по промените на НПК, които от първа станаха трета точка. С тях се предвиждаха въвеждането на механизъм за разследване на главния прокурор, а повече от 2 часа отне изчитането на докладите и становищата по четирите законопроекта. Измененията са свързани с плана за възстановяване.

Председателстващият заседанието Йордан Цонев обяви проверката с думите, че „ако на някои колеги комисиите им са по-важни от тази точка, ще продължим утре“.

До опразването на залата се стигна след 30-минутна почивка, която обаче прерасна в едночасова. От сутринта депутатите не бяха почивали, а към 17 часа спряха за малко и се насочиха към единствените три комисии, които останаха неотменени днес заради дългия дневен ред. След края на почивката обаче в залата бяха много малко депутати. Цонев дори се пошегува, че един може да се брои за четирима. В началото предупреди, че няма да проверява кворума, докато текат дебати и изказвания, и не се стигне до гласуване. Оказа се обаче, че комисията по електронно управление продължава да заседава. Цонев посочи, че решенията няма да са легитимни, ако се взимат докато има пленарно заседание. Делян Добрев от ГЕРБ припомни, че и вчера имаше подобен казус с енергийната комисия, която обаче спря работа. И така се стигна до проверка в кворума, който обаче умишлено бе бойкотиран, защото в залата имаше повече от 70 депутати.

Затова механизма за разследване на главния прокурор остава за друг път.

- реклама -