Лиляна Павлова, председателство Съвет Ес европейския парламент

Лиляна Павлова: Срещата ЕС – Западни Балкани е пикът на председателството

Срещата на върха в София на 17 май във формат ЕС – Западните Балкани е пикът на председателството. Това заяви министърът по европредседателството Лиляна Павлова

Не е важно дали ще дойдат държавните глави, важно е да има участници от всички държави, да се приеме декларация и анекс към декларацията от срещата, смята тя.

„Идеята за единни ценности и единен пазар е една от основните идеи на Европа, но в същото време трябва да пазим националния си интерес. Така направихме с превозвачите. Много е важно да участваме в преговорите – когато не участваш, не можеш да изразиш позициите си и мнението ти няма да бъде зачетено. Няма да е лесно, тъй като решението се взима с квалифицирано мнозинство. Трябва да намерим държави като нашата с мнение и да се обединим”, каза Павлова.

Относно критиките към младежката конференция в рамките на евопредседателството тя каза, че на конференцията е имало много млади хора и целите са постигнати. В официалната програма и с пари от държавата пък била платена официална вечеря с български гозби и хора, но не и дискотека.

Източник: bTV

- реклама -