Лиляна Павлова остава министър по европредседателството до края на австрийския мандат на ЕС

Лиляна Павлова двоен стандарт храни прокукти

Лиляна Павлова ще продължи да бъде министър по европредседателството до края на австрийския мандат на ЕС. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов по врме на редовния петъчен парламентарен контрол.

По думите му това се налага заради така наречената Председателска тройка, която включва Естония, която бе начело на ЕС преди нас, България и Австрия, на която предадохме европредседателството.

Кутев: Другите държави нямат нарочен министър, какво работи в момента Лиляна Павлова?

„Председателството беше много важно за нас, затова избрахме нарочен министър за да имаме увереността, че имаме административен и управленски опит да го проведем. Има вече покани от други държави да споделим нашия опит по европредседателството. Уверявам ви, че ангажиментите на Павлова не приключват с нашето председателство, а с председателството на триото, както е залегнало в програмата на ЕС“, обясни Борисов.

Премиерът заяви още, че министър Павлова е председател също така на Съвета по европейски въпроси към МС и ръководи заседанията на СЕВ и координира изготвянето на проекти и планови документи. На Павлова е възложено и да координира Седмата годишна среща на страните от Централна Европа и Китай, която се проведе на 6 и 7 юли. „Взехме решение тогава да се създаде партньорски център в България, възложено е на министър Павлова да координира работата на този център заедно с китайската страна“, уточни още Борисов

„В другите държави такава длъжност министър по европредседателството няма, тази длъжност се възлага или на действащ министър или зам.-министър. Но, Австрия няма министър за целта, нищо, че са председатели на ЕС. А, ние не сме председател и имаме нарочен министър“, репликира Антон Кутев.

По думите му към звеното на Павлова има между 60-80 души персонал, които получават заплати и осигуровки.

„Всичко изброено може да се изпълнява от вътрешния министър. В същото време няма пари за хората с увреждания, ето ви пари за хората с увреждания като закриете това министрерство“, призова левия депутат.