Лиляна Павлова, саниране, Варна, Провадия образование туризъм програми

Лиляна Павлова: ГЕРБ ще възобнови програмата за саниране

Лиляна Павлова: Социалният и икономически ефект от програмата са безспорни

Програмата за енергийна ефективност поетапно трябва да обхване целия сграден фонд в страната. За съжаление, в момента е спряна, но ако ни гласувате доверие, ще гарантираме нейното продължаване, защото така ще удължим живота на старите блокове, ще ги направим по-топли и уютни.

Това заяви на среща с етажни собственици в град Провадия водачът на варненската листа на ГЕРБ Лиляна Павлова. По думите й социалният и икономическият ефект на програмата са безспорни, защото освен ползата за етажните собственици, осигурява работа и за много малки и средни фирми.Лиляна Павлова

Лиля

Местни жители споделиха административните трудности, които срещат заради липсата на съдействие за санирането от страна на общинското ръководство в Провадия. Лиляна Павлова разясни процедурите през сдружението на етажните собственици.

В присъствието на областния координатор на ПП ГЕРБ-Варна и кмет на морската столица Иван Портних с гражданите бяха обсъдени и възможностите за развитие на туризма в общината.

„Тук е най-старият каменен град в света, а добивът на сол по тези земи практически е източник на най-древната разменна монета. Опитваме се да мобилизираме всички общини от областта да развием регионален туристически продукт. Защото Провадия има безспорни дадености и съвкупност от възможности, за да бъде атрактивна туристическа дестинация”, изтъкна Портних.

Кандидатите за народни представители опровергаха обвиненията, че държавата спира местните европроекти. „От ГЕРБ никога не сме делили общините. За да има еврофинансиране, трябва да се кандидатства и община Суворово например е типичен пример за това, тъй като там се изградиха с европейско финансиране и ВиК проекти, и спортна зала, и стадион”, припомни Павлова.Лиляна Павлова

В разговора се включиха и кандидатите за народни представители Павел Христов, Стоян Пасев, Нели Петрова, Калин Калевски, Димитрина Петрова, както и Димо Димов, който в качеството си на общински съветник и ръководител на ГЕРБ-Провадия повдигна редица теми относно благоустрояването на инфраструктурата в града. „Докато българските градове масово обновиха площадите си, заради бездействие на общинското ръководство ние все още мечтаем за реконструкция на централната градска част. Настилката й е от 1978 г., а осветлението е крайно неефективно”, коментира Димов.

„ГЕРБ доказа, че може да работи за обновяването на средата за живот. Ускорените темпове, с които Варна се преобрази през последните години е отличен пример за това. Достатъчно е да има активност от страна на общината и добро взаимодействие между местната и централната власт”, изтъкна Павел Христов. Лиляна Павлова

Във връзка с поставените въпроси относно делегираните бюджети на училищата той разясни възможностите пред средищните и обединени училища, които въведе Законът за предучилищното и училищното образование.

„Образованието е основният приоритет в управленската програма на ГЕРБ. Ще осигурим двойно увеличение на заплатите на учителите, ще развием професионалните гимназии, за да няма дефицит на специалисти с техническо образование. Ще се използват всички възможни законови механизми, за да няма деца, които не ходят на училище”, категорична бе Павлова. Тя изтъкна сред приоритетите на ГЕРБ необходимостта от реформиране на здравеопазването и прекратяване на злоупотребите с ТЕЛК-ове и социални помощи. „Хората искат справедливост, затова предвиждаме по-бързо съдебно производство, полицейско присъствие във всяко населено място, намаляване на бюрократичната тежест”, заяви още Павлова.

По-късно през деня Лиляна Павлова и Ивелина Василева видяха на място как се работи по саниране на блокове в Бургас

Василева и Павлова се срещнаха с над 70 души от бл. 44 в бургаския к-с „Славейков”. Жителите са обединени в сдружение и очакват програмата да продължи, за да бъде саниран и техният блок.

Заедно с кандидатите за народни представители от ГЕРБ Димитър Бойчев, Диана Йорданова, Жечо Станков и кмета на община Бургас Димитър Николов видяха на място как са довършени 17-ти и 19-ти блок и как в момента се работи по блокове 33 и 34 в к-с „Славейков”.

Жителите от вече довършените сгради са доволни и благодариха за възможността да бъдат част от тази програма. На четири входа има поставени и соларни панели, чрез които сметките за топла вода са намалели със 70 процента.

„В Бургас вече има 12 санирани сгради, по 58 в момента се работи, а 117 чакат с подписани договори. Чухме от хората, че сметките им за отопление са намалели от 40 до 50 процента, в зависимост от това как се отопляват. Съвсем естествено е и останалите граждани да искат програмата да продължи – по този начин се удължава и живота на блоковете”, каза Ивелина Василева.

„Поредно потвърждение, че хората подкрепят програмата, ефектът не е само визуален, но се пести  и от сметките за отопление. Опонентите ни вляво спекулираха, че само големи фирми работят. Напротив, работа има не само за малките и средни фирми, но и за подизпълнители, доставчици. Програмата трябва да продължи и да се разшири нейният обхват”, коментира Лиляна Павлова.

glasove-6

- реклама -