Лиляна Друмева, Съюз на репресираните от комунизма,
Снимка: БГНЕС

Лилияна Друмева за FN: Ако размаханият юмрук пред президентството вземе властта, ще има реставрация на комунизма

Лилия Друмева е председател на Съюза на репресираните от комунизма „Памет“. Тя е народен представител в 44-тото Народно събрание, член на Комисията по вероизповеданията и правата на човека. По професия е преподавател.

Защо представляваната от нея организация подписа споразумение за партньорство с ГЕРБ, какви са целите на Съюза, кои са уроците на историята, които не са научени и до днес и има ли опасност от реставрация на комунизма?

Вижте!

–––––––––

– Какви са основните цели на Съюза на репресираните от комунизма?

Нашият съюз е основан през 1991 година в Шумен. В него членуват не само хора, които са репресирани, но и техните наследници. Задачата на Съюза е да пазим паметта на тези, които дадоха живота си за демократична България – да бъде жива, защото го заслужават.

– Смятате ли, че има опасност историята да бъде пренаписана и съответно този период да бъде оневинен, по някакъв начин представен по романтичен начин?

Смятам, да! Тъй като непростимо допуснахме 30 години след демократичните промени, да се променят програмите по история и цивилизация в българското училище. Трябваше да минат цели три десетилетия, за да се направи тази решителна стъпка и то не без наше настояване и съдействие, но най-вече с решение на правителството, без каквото нямаше как това да се случи.

Слава Богу, в историята за 10-ти клас е включен и периода след 9-ти септември 1944 година. И това е съвсем естествено и необходимо! Ние не искаме да се пишат неща, които са неистина и измишльотина. Ние искаме да се напише истината.

Има опасност този период да бъде забравен и оневинен. Но общества, които забравят миналото нямат бъдеще. И съм дълбоко убедена, че Европа ще се обедини едва, когато обедини отново своята история. Когато признае като общи последствията от комунизма и нацизма, защото те са едно и също. Когато предизвика откровен и задълбочен дебат за престъпленията на всички тоталитарни режими на миналия век. Защото комунистическата идеология носи пряка отговорност за престъпления срещу човечеството. И те нямат давност. За това се бори нашият Съюз – тези престъпления да нямат давност и хората, които са се борили за демократичните промени да не бъдат забравени.

– Нали не вярвате наистина, че може да има реставрация на комунистическия режим в 21 век?

Може би не в буквалния смисъл на думата, но никак не съм далеч от мисълта, че може да има една реставрация и то само след година-две, при положение, че онзи размахан юмрук пред президентството вземе властта. Това е толкова недвусмислено. Той просто го доказа. Радев работи с такива сътрудници, с такива съветници, които в тази посока го съветват. А и той доказа, че има такива убеждения.

Не си ли задавате въпроса защо той нито веднъж не попита коя е тази организация или просто като човек да почете паметта на жертвите на някакъв паметник. Всяка година на 1-ви февруари се отбелязва паметта на жертвите на народния съд, а на 23-ти август се отбелязва денят на жертвите на тоталитарните режими. Нито веднъж той не е присъствал на тези годишнини, не е казвал нито дума по този въпрос.

Снимка: БГНЕС

– Какви трябва да бъдат отношенията на България с Русия и съответно със САЩ?

Аз смятам, че руската култура е нещо, на което всеки може да се възхищава, тя е толкова необхватна и наситена с толкова демократични идеи и личности. Но тя няма нищо общо с провежданата в момента и по-рано руска имперска политика.

След Освобождението ни от турско робство ние заслужавахме ли, след толкова много страдания и след като страната ни беше една от първите в Европа по БВП (защото в навечерието на Втората световна война България стоеше много добре на картата на Европа), да понесе и варварския експеримент, наложен ни от чужда държава наречен „строителство на комунизма“?

Левски казваше: „Да бъдем хора и на драго сърце да обичаме оногова, който ни покаже погрешката“. Нима комунистите са обичали тези, които са им показвали грешките? И в този ред на мисли да припомня на вашите читатели следното: Голям шанс за спасяването на Левски е бил в ръцете на руския посланик в Цариград граф Николай Игнатиев. До него стига молбата за помилване на д-р Рашко Петров. Той обаче, категорично решава и забранява на всички около него да се намесват и да се забъркват в тази история. Видно е от неговата кореспонденция и тихата дипломация, която води, както и от доклад до Александър Горчаков, в който Игнатиев определя като „задоволително“ решението Левски да бъде обесен. И според него „щастливият изход от тази Софийска афера“ се дължала на това, че великият везир бил умерен и последвал „нашите съвети“. Сега една от основните улици в София носи името на граф Игнатиев.

– Защо подкрепяте именно партия ГЕРБ?

Нека гледаме по-глобално на нещата. ГЕРБ е една дясноцентристка партия. Тя е член на Европейската народна партия (ЕНП). Като такава Съюзът на репресираните я идентифицира, защото ние се надяваме, че ГЕРБ като дясна партия никога няма да разреши България да промени своя път на развитие – България в Обединена Европа и НАТО. Всичко останало са малки или големи подробности, с които ние трябва да се борим. Още Солженицин е казал, че начинът, по който можеш да постигнеш целите си е борбата – дали ще бъдем встрани и ще подкрепяме ГЕРБ и ще ги накараме да се променят, не е ли едно и също.

– А какво не харесвате в другите десни партии?

Кои са те? Посочете ги?

– От СДС се нароиха много партии, ето сега има и партия, която е с претенция за автентична градска десница?

Как можем да подкрепяме партия, която излъчва такъв евродепутат, който подкрепя безумни идеи в Европейския парламент. Как можем да подкрепяме Христо Иванов, който е потомък на комунистически род или генерал Атанасов, който е бил прокурор в комунистическа България. Та ние имаме памет за тези неща. Нали за това сме там – да напомняме. Няма да отидем при палачите си, бъдете сигурна!

– Като погледнете назад в последните четири години…как оценявате работата на 44-тото народно събрание?

Задоволителна. Аз съм човек на образованието – там беше постигнато значително. Но аз не мисля, че това е по вина на депутатите от ГЕРБ, защото последните две години бях там и видях, че предлагаме съзидателни неща, но БСП избягаха, напуснаха парламента. Това отговорно поведение ли е? Не всички неща се случват толкова бързо. Възможно е да сме по-задълбочени, съставът на депутатите да е по-обмислен, за да е по-ефективна работата. В тази посока имам критики и аз не съм го крила.

– Какво трябва да се направи, че институцията Народно събрание да получи по-голям кредит на доверие?

Тази борба, която не почива на базата на истината в Народно събрание винаги ще събужда страсти и ще генерира не добра работа и закони, ще буксува работата.

Причината е, че нашето неотдавнашно минало не беше прочетено. Гузната съвест на голяма част от депутатите, произтичащо от тяхното комунистическо минало, е много голямо бреме за Европа, България и нашите деца. И това бреме може много трудно да се преодолее. И до ден днешен ние сме свидетели как болшевишката БКП, сега БСП, която е сменила само името си, но не и вълчия си нрав, прави всичко възможно зверствата, които е извършила над българския народ да бъдат обречени на забвение. И когато им го кажеш в парламента, започват едни безсмислени дебати, едно наричане на истината с лъжа, от което просто няма излизане.

А хората отвън чакат да му решат проблемите. Те не се замислят какво стои в основата на този спор, който никога не беше прочетен. Сигурно и следващото Народно събрание ще бъде такова, защото нашето минало трябва да бъде прочетено еднозначно. Ние не искаме да се каже истината за нещата. Да сте чули някой да се е извинил от БСП? Да е казал извинете на целокупния български народ, на техните наследници, на тези чиито гробове не се знаят къде са, на тези които са избили?


Купуването и продаването на гласове е престъпление!

 

- реклама -