Ликвидираха лидера на „Ислямска държава“

Ликвидираха лидера на „Ислямска държава“ -Абу Бакр ал-Багдади. Той е  убит при въздушен удар на международната коалиция в Сирия, съобщи порталът „Ераф“, позовавайки се на източници, свързани с групировката „Ислямска държава“.

Интернет порталът „Вилает Рака“, свързан с „Ислямска държава“, потвърди, че „ал-Багдади бе убит при авиоудар на коалицията до град Рака“. Подобно съобщение бе разпространено и от информационната агенция „Амак“, която също е свързана с „Ислямска държава“.

Ал Багдади беше един от най-издирваните хора на планетата. САЩ предложиха 10 милиона долара за залавянето му. Но той остава неоткриваем и невидим, докато „Ислямска държава“ разви широк медиен арсенал, разпространявайки множество снимки и видеозаписи на своите офанзиви и издевателства.

За една година халифът Ибрахим /името, с което е известен Абу Бакр ал Багдади като халиф на „Ислямска държава“/ се появи само в едно видео, разпространено през юли 2014 г., след като беше заснет в джамия в иракския град Мосул. Със сива брада, тъмен тюрбан и тъмна абая, той заповядва в този видеозапис на всички мюсюлмани да му се подчиняват няколко дни след обявяването на халифата на „Ислямска държава“ на големи територии под негов контрол в Ирак и Сирия.

- реклама -