пакети с канабис

„Лидл“ предлага легално канабис в магазините си

Магазините „Лидл“ в Швейцария вече продават легално канабис. Марихуаната се предлага в две разфасовки – 1,5 грама срещу 29,50 лева и 3 грама за 32,70. Разликата не е само в грамажа и цената – вторият вид е отгледан в оранжерия. Пакетите се продават до цигарите, като струват два пъти повече от тях.

Според закона в Швейцария това е напълно легално. През 2011-а държавата промени закона, така че хора над 18 години да могат да си купуват канабис, който обаче не съдържа повече от 1% тетрахидроканабинол (TCH). Именно това е активната психосъставка в растението. Продуктите на „Лидл“ са направени така, че да имат успокояващ и антивъзпалителен ефект, но не и да интоксикират.

Местен доставчик

Доставчикът е фирма от Швейцария – The Botanicals. Тя се намира в Тургау в североизточната част на страната. Растенията се отглеждат на закрито или в полуавтоматични оранжерии. „При производството няма добавяне на химикали, синтетични или генно-модифицирани субстанции“, твърди The Botanicals.

Милиони влизат в хазната от данъци

Макар че законът в Швейцария бе променен през 2011-а, едва наскоро се усети промяна в нагласата на бизнеса и хората. През 2015-а регистрираните продавачите в страната бяха по-малко от 20, а сега са 140. През 2017-а от данъците върху търговията, която е била в размер на около 100 милиона франка, са прибрани близо 11 милиона франка (около 40 милиона лева).

- реклама -