След лидерската среща: Няма изгледи за правителство с мандата на БСП (Видео)

Половин час продължи организираната от председателя на БСП Корнелия Нинова лидерска среща в опит за съставяне на правителство с третия мандат. На не присъстваха председателят на ГЕРБ Бойко Борисов, на ДПС Мустафа Карадайъ и Стефан Янев от „Български възход“.

Празни останаха местата в залата на „Продължаваме промяната“, „Демократична България“ и „Възраждане“.

Въпреки безпрецедентния по рода си разговор, по всичко личи, че няма шансове за кабинет и се отива на нови избори. А, какво ще се случва след тях? За пръв път Бойко Борисов допусна вариант за общо управление с БСП, макар и не с този мандат.

Лидерът на ГЕРБ подчерта и пред Нинова, че конгресът на партията го е задължил да не прави коалиция с БСП. „Но БСП много се промени. Аз ще разговарям с колегите, защото това не би трябвало да бъде спирачка за някакво техническо и експертно, програмно или каквото и да било правителство в един момент. Сега няма как да ви подкрепим, но с присъствието си изразявам уважение към вашите избиратели и към вас, които сте избрани от тях“, каза още Борисов.

„Очевидно днес спираме още на първата точка. Нито за коалиция сме говорили, искахме да видим дали има мнозинство за правителство. От вашите изявления и от отсъствието на колегите разбирам, че такова няма. Благодаря ви, че бяхме тук, говорихме и мъдро споделяме вижданията си. Въпреки различията, които имаме“, заяви в края на срещата Корнелия Нинова.

 

„С пълното разбиране, че сме различни политически и идеологически и ще останем такива, пред нас в момента стоят по-важни въпроси за България“, откри срещата Нинова.

„Изненадани сме, че ги няма председателите на „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ и ще ви кажа защо – готвейки се за тази среща, направихме анализ на програмите и публичните заявления на партиите.

И извеждаме напред 4 въпроса, които ги има в програмите на всички.

Търсихме това, което може да ни обедини, а не да ни разделя“, добави лидерът на БСП.

Липсва воля да седнем и да разговаряме сериозно за бъдещето на България. Дали този разговор ще доведе до конкретно решение за съставяне на правителство – това е друг въпрос. Ще завърша с призив, че ако има желание ще се намери начин, а ако няма желание, тогава ще се намери причина“, подчерта Корнелия Нинова.

„Поканата, по начина, по който беше отправена, задължаваше да се явим. Вие казахте: „Ако сте мъже, заповядайте!”. Тя беше задължаваща. Аз приветствам вашия опит да се опитаме да говорим как виждаме следващите месеци или година”, подчерта Бойко Борисов.

„Аз съм убеден, че отиваме за пети път на избори и пак ще си говорим същото, ако предварително не си говорим.

Днес ги няма вашите коалиционни партньори ПП и ДБ. Имаха обща декларация, никой друг не я подкрепи“, припомни Борисов.

„Времената се менят. Нашият конгрес на ГЕРБ ни е задължил да не приемаме коалиция с БСП. Но аз ще разговарям с колегите подобна забрана не би трябвало да е спирачка за някакъв вид техническо, експертно, програмно, или каквото и да е правителство в един момент. Сега няма как да ви подкрепим. Но с присъствието си изразяваме уважение към вас”, добави лидерът на ГЕРБ.

Мустафа Карадайъ: Нито една криза не може да бъде решена, без да преодолеем политическата

„Искам да поздравя всички участници в днешната среща. Нашата предизборна кампания протече в духа на това, че държавата се намира в множество кризи.

Нито една от тях не може да бъде решена, без да преодолеем политическата криза, в която се намираме от три години”, посочи Мустафа Карадайъ.

Лидерът на ДПС обясни, че оценяват срещата като „много важна и необходима” в конкретната ситуация и с наличната политическа криза.

„Като чухме изявлението на Бойко Борисов, а и като виждаме липсващите колеги, най-вероятно отиваме към поредните ненужни предсрочни избори”, посочи той. Според Карадайъ и следващият парламент, като структура, ще прилича на предходните.

Стефан Янев: Диалог и взаимодействие – това е смисълът на присъствието ни в парламента

„Благодаря за организацията на тази среща, която смятам за важна. Наистина съм съгласен, че е малко закъсняла. Дори да отидем на избори, този диалог е необходим. Всички говорим за диалог – към тази дума бих добавил „взаимодействие”.

Диалог и взаимодействие – това е смисълът на нашето присъствие в българския парламент”, подчерта лидерът на „Български възход” Стефан Янев.

Нинова вече направи заявка, че ако на въпросната среща не бъде постигнато съгласие по приоритетите на левицата, партията няма да продължава с опитите за съставяне на правителство.

Отказ да участват в срещата заявиха от ПП, ДБ и Възраждане, като първите две партии месеци наред призоваваха за такава. Вчера Кирил Петков и Христо Иванов обаче заявиха, че няма да откликнат на поканата.

 

- реклама -