Лидерите на Г-20 постигнаха съгласие за окончателната декларация – СНИМКИ

Лидерите на Г-20, включително американският президент Доналд Тръмп, стигнаха до компромис по формулировката на окончателното изявление от срещата на върха по въпросите на търговията

Продължават обаче дразгите по отношение на изменението на климата, съобщи източник от ЕС пред АФП.

В търговски аспект те ще се ангажират да се борят срещу протекционизма. Но също така ще позволят „легитимни“ мерки за защита на техните пазари. Това каза източникът в последния ден от преговорите в Германия.

Резултатът представлява компромис с Тръмп. Той иска да направи повече, за да защити местните компании от чуждестранна конкуренция чрез политиката си „Америка на първо място“.

Въпреки това по въпроса за изменението на климата преговарящите остават разделени след решението на Тръмп да изтегли САЩ от Парижкото споразумение за климата в 2015 г.

Заключителната точка в комюникето е за изкопаемите горива, обвинявани за глобалното затопляне. А американската страна иска да продължи да изнася и да насърчава използването им.

„Целта днес е да се намери добър баланс на езика“, каза източникът, пожелал анонимност.

Вторият ден от срещата на върха започна с работна закуска между руския президент Владимир Путин, германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон обсъдиха кризата в Украйна и начините за нейното решаване, съобщи Кремъл. Разговорът се проведе в Хамбург на работна закуска. „Те обсъдиха кризата в Украйна и начините за нейното решаване“, се посочва в изявлението.

От руска страна на срещата присъстваха президентският помощник Юрий Ушаков и прессекретарят на президента Дмитрий Песков.

Въпросите около Украйна се обсъждат не за първи път в кулоарите на срещата на върха в германския град и не само от „нормандската четворка“. В петък те бяха тема на разговор и при срещата на Путин с американския му колега Доналд Тръмп. Както поясни руският външен министър Сергей Лавров, американската администрация е уведомила руската страна за назначаването на свой нов представител в Украйна – Кърт Волкър, който скоро вероятно пристигне в Москва.

Американският президент Доналд Тръмп похвали германския канцлер Ангела Меркел за „фантастичната работа“ при организацията на срещата на върха на Г-20 в Хамбург, въпреки протестите, които блокираха жена му Мелания в продължение на часове. „Меркел организира срещата на върха толкова професионално „, посочи Тръмп, като каза на канцлера, че е свършила „фантастична работа“.

По данни на полицията, в демонстрациите се включиха около 12 хиляди души. Най-голямото събитие е насрочено за събота следобед, при което се очакват близо 100 хиляди протестиращи.

Тръмп не скри задоволството си от срещата с Путин, която той нарече „грандиозна“

„Вчера имах грандиозна среща с президента Путин“, Тръмп. Неговото изявление бе излъчено от британския телевизионен канал „Скай нюз“. Срещата между двамата лидери продължи 2 часа и 15 минути, въпреки че първоначално бе планирана за около половин час. Те обсъдиха редица актуални въпроси, свързани с двустранните отношения, като се спряха на конфликтите в Сирия и Украйна, ситуацията около Северна Корея и киберсигурността.

Лидерът на САЩ изненада и с оптимизма си по отношение на планираната визита в Лондон. На среща с британския премиер Тереза Май в рамките на заседанието на върха на Г-20 в Хамбург, той заяви, че ще има „големи разговори“ на Острова. На въпрос от репортери дали държавната визита, планирана за по-рано и отменена впоследствие, все пак ще се проведе, американският президент посочи, че работна среща ще има. „Ще отида в Лондон“, каза той. Всякакви преговори за такова споразумение ще продължат да водят до спорове между Великобритания и Европейския съюз, който предупреди Лондон да не иска отделно споразумение, преди да приключи „развода“.

Руският президент Владимир Путин отчете сериозен напредък за мира в Сирия, включително и благодарение на усилията от страна на Анкара. При разговор с турския си колега Реджеп Ердоган по време на срещата на върха на Г-20, той посочи, че „през последните години е направено много и за развитието на двустранните отношения между Москва и Анкара, както и за решаване на редица проблеми от общ интерес.“

„До голяма степен заради позицията ви, господин президент, осезаемо се промени към по-добро положението в Сирия и терористични групи претърпяха значителни загуби през това време“

обърна се Путин към Ердоган. „Ние ценим Вашата позиция и тази на всички свои колеги, нашите партньори в преговорния процес“, каза руският президент. Путин предложи да се обсъди по време на среща на цялата гама на руско-турските отношения.

От руска страна в разговорите присъстваха министърът на външните работи Сергей Лавров, прессекретарят на президента Дмитрий Песков, помощникът на президента Юрий Ушаков, министърът на енергетиката Александър Новак и и министърът на икономиката Максим Орешкин. Част от турската делегация по време бяха вицепремиерът Мехмет Шимшек, министър на външните работи Мевлют Чавушоглу, редица министри и други висши държавни служители, включително и ръководителят на Националната разузнавателна служба Хакан Фидан.

Лидерите на Г-20 ще завършат двудневната си среща в Хамбург днес с обсъждането на въпроси, свързани с устойчивото развитие и помощта за Африка, както и проблема с цифровата икономика и безработицата. След приключване на разговорите, германският канцлер Ангела Меркел ще обяви на пресконференция резултатите от срещата на върха.

Ключова тема на срещата на върха е екологията, превърнала се в разделителна линия между големите икономики, след като американският президент Доналд Тръмп реши да изтегли САЩ от Парижкото споразумение за климата.

Друга важна точка от дневния ред на втория ден са преговорите по търговските въпроси. По-рано Тръмп многократно беше обвиняван в протекционизъм, което, в частност, се отрази на заседанието на Г-7 в Таормина.

В петък страните от Г-20 намериха допирни точки по един от основните въпроси – лидерите успяха да постигнат съгласие по редица аспекти на борбата срещу тероризма. В съвместно изявление по този въпрос, те подчертаха готовността да обединят усилията си в борбата срещу финансирането на ислямистките групировки като „Ислямска държава“ и „Ал Кайда“.

Освен това, в контекста на борбата срещу тероризма, бяха обсъдени въпроси, свързани с интернет

„Групата на двадесетте“ ще гарантира, че доставчиците на интернет услуги ще премахват незабавно информацията в мрежата, по един или друг начин свързана с ислямизма.

От петък Хамбург е почти под обсада – много от улиците са затворени. Навсякъде са поставени полицейски бариери. В небето патрулират хеликоптери растящите черен дим. Общественият транспорт не върви по план. Освен редовните протести, някои активисти извършиха нападения в различни части на града. Правоприлагащите органи на Хамбург бяха принудени да потърсят подкрепа от всички федерални провинции на Германия във връзка с протестите.

- реклама -