ОЛАФ

Лидерите от ЕС ще обсъждат миграцията, сигурността, икономиката и външнополитическите отношения

Правителствените лидери от ЕС се събират на последно за годината заседание в Брюксел.

Миграция, сигурност, икономика и външнополитически отношения са темите в дневния ред.

Общите мерки за овладяване на миграцията към Стария континент ще са сред водещите въпроси за разискване. Ще бъдат отчетени резултатите от миграционната сделка с Турция, но няма да има дебат за бъдещите отношения с правителството в Анкара.

В навечерието на срещата на върха на ЕС председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер заяви, че ЕС е решен да запази сделката за бежанците с Турция, въпреки напрежението с ръководството на страната. Юнкер каза още, че този договор дава резултати и трябва да бъде запазен.

По-рано Австрия попречи на европейските министри да постигнат общо становище по преговорите на ЕС с Турция за членство в блока.

Няма да се правят категорични заключения и за реформата на Дъблинската система, тъй като 28-те имат сериозни разногласия за предлаганата постоянна система за разпределение на бежанците по квоти.

Хуманитарната ситуация в Сирия, след превземането на Алепо, ще бъде важна тема на дискусия, особено при риска от нова вълна бежанци към турската граница. Сред правителствата обаче няма апетит за нови санкции срещу Русия поради военните ѝ действия в Сирия. Очаква се единствено удължаване на старите рестриктивни мерки, наложени на Москва заради дестабилизирането на Украйна.

Предстоят тежки преговори с министър-председателя Марк Рюте от Холандия, която след националния си референдум, блокира прилагането на споразумението за асоцииране с Украйна и по-специално свободната търговия със страната. Според ЕК то е от „геополитическа важност“. Асоциирането бе първопричината за „евромайдана“ и смяната на режима в Киев, последвани от руското окупиране на Крим.

Лидерите, чиито държави са членки и на НАТО, ще бъдат призовани да заделят 2% от БВП за отбрана. Иска се и промяна на механизма, който разпределя разходите за военни операции на ЕС, както и създаването на нов фонд за общо въоръжаване до юни догодина.

По повод намерението на Обединеното кралство да обяви напролет формално напускане на ЕС, 27 от 28-те лидери ще се отделят на неформална вечеря, на която британският премиер Тереза Мей не е поканена. Очаква се те да се разберат по състава на преговарящия екип с британците.

- реклама -