Великобритания
сн. БГНЕС

Лидерите от ЕС се споразумяха да продължат търговските преговори с Великобритания

Лидерите от ЕС успяха да се споразумеят да продължат да преговарят с Великобритания, за да постигнат ново търговско споразумение през идните седмици. Това трябва да се случи не по-късно от 31 декември, информира БТА.

Евролидерите обаче решиха и да засилят подготовката си за непредвидени обстоятелства, ако проблемните преговори се провалят, предаде Ройтерс.

В съвместно решение ръководителите на 27-те страни членки, които обсъдиха темата за Брекзит на заседание в Брюксел, заявиха, че „ще продължат преговорите през следващите седмици“, и призоваха Великобритания „да предприеме необходимите стъпки, за да направи споразумението възможно“.

сн. БГНЕС

Те също така подчертаха, че първоначално договореният развод на ЕС с Великобритания трябва да бъде изпълнен изцяло до края на годината. Това бе препратка към новия законопроект на Обединеното кралство, известен като законопроект за вътрешния пазар. Ако бъде одобрен, той ще подкопае част от британското споразумение за Брекзит, припомня Ройтерс.
„Европейският съвет потвърждава, че преходният период ще приключи на 31 декември 2020 година и със загриженост отбелязва, че напредъкът (в преговорите) по ключови въпроси, които засягат съюза, все още не е достатъчен за сключване на споразумение“, се подчертава в заключенията, цитирани от Франс прес и ТАСС.

От месеци разговорите буксуват по три приоритетни за ЕС теми: рибарството; гаранциите, които британците трябва да дадат в областта на конкуренцията; и начините за уреждане на спорове в бъдещото споразумение, посочва АФП.

- реклама -