Лидерите от ЕС подписаха сделката за Брекзит

Европейските лидери подписаха споразумението за Брекзит на извънредната среща на върха в Брюксел днес.

Новината бе оповестена от председателя на Европейския съвет Доналд Туск в личния му профил в „Туитър“.

 

„Едно нещо е сигурно – ние ще останем приятели до края на света и дори един ден след това“, заяви по-късно Туск на пресконференция.

27 държавни и правителствени ръководители от ЕС положиха единодушно подписите си под документа по-малко от час след началото на срещата.

Още в събота Туск обяви, че споразумението има зелена светлина, след като Испания оттегли в последната минута ветото си за Гибралтар, след като Великобритания обеща да води отделни преговори по въпроса.

Споразумението за Брекзит сега трябва да бъде одобрено от британския парламент в началото на декември – доста трудна стъпка с оглед на опозицията, която среща премиера Тереза Мей от депутатите, включително тези от собствената й Консервативна партия. Сделката бе предшествана от близо 18-месечни преговори между Лондон и Брюксел, които започнаха след като Великобритания задейства член 50 от Лисабонския договор след референдума през 2016 година.

Обединеното кралство трябва да излезе от ЕС на 29 март 2019 година.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че споразумението за Брекзит е най-доброто, което Великобритания може да получи и призова депутатите от британския парламент да го подкрепят. „Ако бях британски депутат, щях да гласувам. Това е най-доброто споразумение, което може да получи Обединеното кралство, така че парламентът трябва да го подкрепи“, каза той.

- реклама -