Корея

Лидерите на Северна и Южна Корея се договориха за мир и край на ядреното въоръжение на полуострова

Лидерът на режима в Пхенян Ким Чен-ун и президентът на Южна Корея Мун Дже-ин заявиха, че са поели ангажимент за денуклеаризация на полуострова.

„Южна и Северна Корея потвърдиха общата цел да освободят Корейския полуостров посредством пълна денуклеаризация“, се казва в съвместното изявление, разпространено след след историческата среща на върха.

Северна и Южна Корея ще подпишат мирен договор

Това ще се случи по-късно тази година по случай 65-годишнината от Корейската война. „На Корейския полустров повече няма да има войни. Започва нова ера на мир“, се казва в изявлението постигнато на срещата. След това двамата лидери се прегърнаха.

Държавният глава на Южна Корея Мун Дже-ин ще посети Пхенян през есента на тази година по покана на Ким Чен-ун. Двамата лидери се договориха Демилитаризираната зона между двете страни, където се провежда срещата им да бъде провъзгласена за Зона на мира още на първи май.

Те обещаха да съдействат и за събирането на разделените семейства между границата, както и да модернизират железопътния транспорт и пътищата между двете Кореи. Също така ще продължат да се явяват с обединени отбори на различни спортни събития, първото от което ще бъдат Азитските игри тази година.

Голяма част от срещата между двамата лидери премина буквално на четири очи – без съветници и делегации

Как Ким Чен Ун покани президента на Южна Корея да прекоси демаркационната линия и да стъпи на севернокорейска земя

Това било спонтанно решение на севернокорейския лидер.

В момента, когато Ким Чен Ун стъпи на южнокорейската страна на границата, президентът Мун зададе риторичен въпрос кога ли ще може да посети Северна Корея. На това Ким Чен Ун веднага отговори: „Може би още сега“, хвана президента за ръката и го покани да го последва зад демаркационната линия.

Президентът на Южна Корея не се поколеба да направи това, след което лидерите на двете държави позираха известно време пред камерите, стоейки вече от севернокорейската страна на границата.

Лидеритите на Пхенян и Сеул демонстрираха изключително топли чувства – двамата седяха на пейка, пиха чай и посадиха дръвчета. Много от нещата, които си казаха Мун Дже-ин и Ким Чен-ун ще останат завинаги между тях двамата, защото по-голямата част от срещата им премина само между тях двамата. Най-интересните моменти от нея разгледайте в галерията:

След срещата двамата лидери на Корейския полуостров се отправиха на празничен банкет, придружени от своите съпруги.

- реклама -