Сн. Sky News

Лидерите на Г-7 се договориха за стартирането на алтернатива на китайската инициатива „Път на коприната“

На срещата на върха в Корнуол лидерите на страните от Г-7 се споразумяха за стартирането на глобална инфраструктурна инициатива за развиващите се страни, която ще бъде алтернатива на китайския проект „Път на коприната.“ Това се казва в изявление, публикувано в събота от пресслужбата на Белия дом, предава TACC.

„Президентът Байдън се срещна днес с лидерите на Г-7, за да обсъди стратегическото съперничество с Китай и се съгласи да предприеме конкретни действия, за да помогне за задоволяване на огромните инфраструктурни нужди на страните с ниски и средни доходи“, се казва в документа.

„Президентът Байдън и партньорите от Г-7 се договориха да стартират смела нова глобална инфраструктурна инициатива с име „Изграждане на по-добър свят“, обявиха от пресслужбата. Както отбелязва Белият дом, същността на инициативата е да помогне, под ръководството на „най-големите демокрации“, за задоволяване на повече от 40 трилиона долара от инфраструктурни нужди на развиващите се страни. „Инициативата „Изграждане на по-добър свят“ ще има глобален мащаб – от Латинска Америка и Карибите до Африка и Азиатско-Тихоокеанския регион“, се казва в изявлението.

На свой ред, както заяви високопоставен представител на американската администрация на специален телефонен брифинг за журналисти, новата инициатива всъщност е замислена като противовес на китайския „Път на коприната“, известен още като „Един пояс – един път“ – инициатива, според която от 2013 г. насам Китай е направил стратегически инфраструктурни инвестиции в близо 70 държави. „Що се отнася до инфраструктурната инициатива, САЩ и много от нашите партньори и приятели по света отдавна са скептични по отношение на китайската инициатива „Пояс и път“… тъй като в резултат на нея много страни са в още по-лошо положение от преди“. Текстът на брифинга беше разпространен от пресслужбата на Белия дом.

Инициативата „Пояс и път“ е концепция, предложена през 2013 г. от китайския президент Си Дзинпин за стимулиране на международни многостранни търговски и инвестиционни проекти, включващи възможно най-много страни и с използване на китайски и чуждестранен капитал. Повече от 150 държави и международни организации вече са се присъединили към нея.

Източник: Агенция Фокус

- реклама -