петролът петрол Русия, Саудитска Арабия, петрол, добив

Лидерите на ЕС се споразумяха за ембаргото върху руския петрол. България има отсрочка

Лидерите на Европейския съюз постигнаха компромис за налагане на частично петролно ембарго на Русия.

То обхваща само руския петрол, който се внася по море. Изключение ще има за вноса, който се договаря по тръба.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви в Twitter, че споразумението обхваща повече от две трети от вноса на петрол от Русия и прекъсва „огромен източник на финансиране за нейната военна машина“.

 

Основната пречка за шестия пакет от мерки срещу Москва беше унгарският премиер Виктор Орбан, който даде да се разбере, че може да подкрепи новите санкции само ако бъде гарантирана сигурността на доставките на петрол за страната му.

България също получава отсрочка и ще може да купува руски петрол още две години.

Преди 27-те лидери да постигнат съгласие за ограничаване на вноса на руски петрол, украинският президент направи видео обръщение към тях.

Той отправи критики към Европейския съюз, че е прекалено мек в политиката спрямо Москва и призова Европа  да покаже своята сила.

„Защо зависите от Русия и от техния натиск, а не обратното? Русия трябва да зависи от вас. Защо Русия все още може да печели почти милиард евро на ден,

като продава енергийни ресурси? Защо банките на една терористична държава все още работят с Европа и глобалната финансова система? Сериозни въпроси.

И защо руските пропагандни канали все още са активни в Европейския съюз? Това е информационно оръжие на Руската федерация.

Всеки от тези важни въпроси не е само за пакети от санкции или войната в Украйна. Всичко това е за вас и нас. Всичко това е за самата Европа”, заяви Зеленски.

- реклама -