Лидерите на ЕС се договориха за още санкции срещу Иран

За още санкции срещу Иран се договориха Европейските лидери. На срещата на върха в Брюксел те постигнаха съгласие за разширяване на санкциите заради нападението срещу Израел миналия уикенд.

Външните министри от ЕС, които се събират в понеделник в Люксембург, ще разработят мандата. Той ще бъде използван от Европейската комисия ще използва, за да ги предложи в конкретика.

В заключенията от срещата на върха на ЕС в Брюксел се казва, че те ще бъдат свързани с производството и доставката на дронове и на ракети.

Лидерите осъдиха нападението на Иран и призоваха лидерите му да прекратят всички атаки. В общата позиция се изразява солидарност с народа на Израел. Тя потвърждава и ангажимента на ЕС към сигурността на Израел и регионалната стабилност.

На срещата евролидерите потвърдиха и подкрепата си за Украйна.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски се обърна към тях чрез видеовръзка на срещата им в Брюксел в сряда вечер. Те го увериха, че ще помогнат спешно осигуряване на противовъздушна отбрана на Украйна. Ще ускорят и доставката на военна помощ, включително артилерийски боеприпаси и ракети.

„Категорично сме решени да подкрепяме Украйна. Не подценяваме предизвикателствата на място. Знаем, че имаме отговорности към нея“, заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Освен Германия, която обеща една ПВО „Пейтриът“, подобни системи имат още Франция, Испания, Италия, Гърция и Швеция.

Мишел каза, че Зеленски е помолил евролидерите да се опитат да убедят САЩ да одобрят военната помощ за Украйна.

Нова голяма помощ за Украйна

- реклама -