Брекзит

Разводът ЕС – Великобритания ще стане само след гаранции за европейците на Острова

Лидерите на 27-те членки на Европейския съюз, с изключение на Великобритания, приеха обща стратегия за действие по въпросите на Брекзит днес в Брюксел.

В споразумението се казва, че преговорите за бъдещо търговско сътрудничетво с Великобритания могат да започнат, едва след като Лондон се съгласи с условията по отношение на правата на гражданите, изплащането на дълга си и въпроса на Северна Ирландия.

Гражданите на страни от ЕС, пребиваващи в Обединеното кралство, трябва да имат начин за получаване на разрешително за пребиваване след Брекзит. В документа се посочва, че всеки гражданин на ЕС и членовете на семейството му имат „същите права да живеят, работят и учат където и да е в общността“.

Допуска се и вариант, при който преговорите ще се провалят

Същевременно се посочва, че няма да се толерират лични преговори между Лондон и отделни европейски страни.

„Документът, приет с единодушие, е безпрецедентна демонстрация на единство преди раздялата на Лондон с ЕС“, посочи председателят на Европейския съвет Доналд Туск, цитиран от АФП.

След като напусне европейската общност, Великобритания ще остане част от единния европейски пазар, но само при условие, че спазва всички съществуващи правила.

Държавните ръководители изразиха надежда да се постигне съгласие по всички въпроси до края на годината. Те изтъкнаха, че ЕС би подкрепил автоматично членството на Северна Ирландия.

Три ключови теми при процедурата по „развода“

Първата – 3-те милиона европейски граждани, живеещи във Великобритания и единият милион британци в други страни от ЕС. Също така от съществено значение са и сметката от 60 млрд. евро, която страната трябва да плати за излизането си от общността, както и съдбата на Северна Ирландия.

По време на заседанието своята позиция заявиха редица европейски лидери.

„След напускането на Европейския съюз, Великобритания не трябва да се ползва със същите права, както останалите 27 членки на блока“, заяви германският министър на финансите Волфганг Шойбле. Той посочи, че британците не трябва да разчитат на привилегии след „развода“ и трябва да знаят, че нищо не се случва безплатно.

Австрийският канцлер Кристиан Керн заяви, че Великобритания надценява своята позиция. „Това, че Тереза Мей планира сериозно да влезе в процеса по излизане от ЕС, дава повод за размисъл. Мисля, че британците много го надценяват своята позиция.“

5464262

„Основна задача при срещата на върха в Брюксел е гарантиране на единственото на Европейския съюз“, заяви френският президент Франсоа Оланд пред журналисти. Той изрази надежда, че точно под това мото ще премине и самото събитие.

Приоритетът на Варшава при срещата на върха в Брюксел са правата на поляците, които живеят във Великобритания, заяви министър-председателят на страната Беата Шидло.

„На този етап от преговорите, Полша има три основни цели: гаранция за запазване на правата на полските граждани, живеещи във Великобритания, изпълнение на финансовите задължения към ЕС и привеждане в съответствие на най-близкото възможно партньорство с Лондон, когато Великобритания излезе от блока“, заяви тя.

Могерини: Излизането на Великобритания няма да окаже съществено влияние върху външната политика и сигурността на блока

Съвет на ЕС, среща на върха, Брюксел

„Ние ще обсъдим темата за бъдещето на партньорството с Обединеното кралство във втората фаза на преговорите, включително външната политика и сигурността, но вече мога да кажа, че Брекзит няма да окаже съществено влияние върху нашата работа“, заяви върховният представител на ЕС по външните работи Федерика Могерини.

Според нея, Великобритания в момента има неголям финансов принос към мисиите на ЕС по света – не повече от 3,5 на сто, поради което политиката на европейската общност не е застрашена.

Действителните преговори по Брекзит ще започне главният преговарящ на ЕС Мишел Барние. Очаква се това да стане на 22 май.

- реклама -