Лидерите на ЕС приеха бюджет за еврозоната

Лидерите на ЕС се съгласиха на серии от реформи за еврозоната, които включват план за специфичен бюджет за валутния блок, заяви германският канцлер Ангела Меркел.

След „противоречиви дискусии“ по време на срещата на върха на ЕС, лидерите се съгласиха на реформи, които „включват бюджет за еврозоната“, съобщи Меркел след срещата на 27 лидери, които обсъдиха реформите в Брюксел.

Ръководителите на правителствата на страните членки, без Великобритания, работиха върху предложения, които бяха отхвърлени от министрите по време на разговорите миналата седмица.

„Този всеобхватен пакет проправя пътя за значително укрепване на Европейския паричен съюз „, се казва в изявление на лидерите.

Предложенията са насочени към укрепването на финансовата система на европейската икономика, но не обръщат внимание на по-големите проекти, като определяне на министър на финансите на еврозоната или създаване на европейска версия на международния валутен фонд.

Франция смята, че бюджетът на еврозоната е основополагащ елемент от предложението, но накрая реши, че е по-добре да се говори за финансов инструмент като така да се намалят притесненията на финансовите консерватори от Холандия.

„Характеристиките на бюджетния инструмент ще бъдат договорени през юни 2019 г.”, се казва в изявлението.

- реклама -