ЕС, бюджет, план за възстановяване, Шарл Мишел

Лидерите на ЕС постигнаха компромис за следващия европейски бюджет и плана за възстановяване

Лидерите на ЕС успяха днес да постигнат споразумение с Полша и Унгария, благодарение на което ще бъде деблокиран планът за възстановяване на общността от последиците от коронавируса.

„Сега можем да започнем с изпълнението и да възстановим нашите икономики. Пакетът за възстановяване ще даде тласък на прехода към зелена и цифрова икономика”, написа в Туитър на Европейския съвет Шарл Мишел.

Бюджетът на ЕС за периода 2021-2027 г. на стойност 1,074 трилиона евро и планът за възстановяване на стойност 750 милиарда евро бяха приети през юли, но бяха блокирани от Будапеща и Варшава, които се противопоставиха на механизъм, обвързващ изплащането на европейските средства със спазването на принципите и нормите на правовата държава.

Лидерите се стремяха да спасят бюджета за възстановяване на ЕС от коронавирус в размер на 1,8 трилиона евро. Той се смята за жизненоважен за пострадалите икономики на континента. Заради решението отпускането на средства да бъде обвързано със спазване върховенството на закона, Унгария и Полша блокираха неговото приемане.

Будапеща и Варшава са основни получатели на пари в бюджета на ЕС и новият механизъм се разглеждаше като начин за забавяне на постоянното залитане към авторитаризма в тези страни.

Двете правителства бяха обвинени от Брюксел в нарушаване на демократичните свободи, по-специално на съдебната независимост в Полша и свободите на печата и гражданското общество в Унгария.

Германия, която е ротационно председателство на ЕС, се опита да внесе обрат в процеса с представянето на правна „декларация“, която да внесе допълнителна яснота за начина, по който механизмът ще функционира.

- реклама -