Брекзит

Лидерите на ЕС обсъждат Брекзит в Брюксел

Накъде ще тръгне Европа след Брекзит ще обсъждат лидерите на ЕС на среща на върха в Брюксел.

На срещата ще присъства и британският премиер Дейвид Камерън, който подаде оставка след резултатите от референдума, но в рамките на два месеца ще изпълнява функциите на правителствен ръководител. Все още не е ясно дали ще бъде задействан член 50 от договора, който ще постави формалното начало на процедурата по излизането на Великобритания от общността.

От утре Дейвид Камерън няма да присъства на срещите и разговорите в Брюксел.

Сроковете на Лондон

Процедурата по излизане на Великобритания от ЕС е описана в Лисабонския договор, като последната й редакция е от 2009 г. Тя предполага преди всичко излизащата страна да даде формално уведомление за решението си за излизане. Непосредствено след обявяването на официалните резултати от Брекзитт, Камерън обяви, че преговорите за излизане ще започнат след избирането на нов премиер през есента.

Лидерите на страните от ЕС обаче призоваха Лондон максимално бързо да се оттегли от ЕС, за да не се създава атмосфера на несигурност. Същия ден на съвещание в Люксембург министрите на повечето страни членки на ЕС потвърдиха, че Великобритания не е длъжна да бърза да излезе с официална заявка.

Срокът за официално подаване на заявката от Великобритания ще е главна тема на работната вечеря на държавните и правителствени ръководители тази вечер.

Позицията на България ще бъде представена от премиера Бойко Борисов. 

- реклама -