Борисов и останалите лидери на страни в ЕС се събират в Брюксел, за да оформят „развода“ с Великобритания

Държавните и правителствените ръководители на 27-те държави-членки на ЕС се събират днес в Брюксел, за да оформят „развода“ с Обединеното кралство – да одобрят текста на споразумението от 585 страници за излизането на кралството от общността. Премиерът Бойко Борисов също ще участва в срещата на лидерите, потвърдиха от правителствената пресслужба. Оттам уточниха, че София подкрепя споразумението с Великобритания, тъй като то гарантира спазването на финансовите интереси на България и правата на българските граждани.

Лидерите на ЕС възнамеряват да одобрят още един документ – политическа декларация, определяща бъдещите отношения между Брюксел и Лондон. Фактически, тя ще определи целите на следващия етап от преговорите, които ще продължат и след излизането на Обединеното кралство от ЕС през нощта на 29 срещу 30 март 2019 г. Очаква се този преходен период да продължи до 1 януари 2021 г.

Срещата на върха ще започне като среща на лидерите на 27-те държави и институции на ЕС без участието на Великобритания. Лидерите от 27-те държави трябва да одобрят проектодокументите за Брекзит. След това, както е планирано, ще се проведе кратко заседание с участието на британския премиер Тереза Мей. Тя ще бъде информирана за резултатите от предходната дискусия.

Въпреки това, дори и всичко да премине добре, проблемът със споразумението за Брекзит все още не е решен. То трябва да бъде одобрено от Европейския парламент, както и от парламентите на страните-членки на ЕС и от този на самото Обединено кралство. Именно в британския парламент този документ може да се провали, тъй като мнозина депутати смятат, че условията му са извънредно тежки и дори неприемливи за Великобритания. Това може да доведе до непредсказуеми последствия: от оставката на равителството на Мей до „твърдия“ Брекзит – оттеглянето на страната от ЕС без споразумение.

Предстоящите изслушвания по „бракоразводното дело“ трябва да приключат днес до обяд. Те бяха почти осуетени в събота заради исканията в последния момент на Испания. Тя не беше доволна от начина, по който Брюксел реши с Лондон проблема относно Гибралтар – отвъдморската територия на Великобритания на Иберийския полуостров, оспорвана от Мадрид.

- реклама -