Лидерът на „Възраждане“ със забрана от Украйна, бил руски шпионин

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов е със забрана от Украйна за влизане в страната. Тя му е наложена, защото бил руски шпионин. Това предаде „24 часа“. Информацията за наложената му забрана беше потвърдена от самия него на пресконференция днес следобед.

Мярката му е наложена при посещението му през уикенда в Украйна. Мярката е за 10 години.

На пресконференцията Костадинов разказа, че преминал границата между Молдова и Украйна без проблем. Няколко часа по-късно обаче разбрал, че го издирват три служби. Това били военнограничната, полицейската и Службата за безопасност на Украйна.

Стана ми ясно за какво, заяви той. По думите му, близо час бил “под дулото на автоматите” и обграден от четирима войници. На няколко пъти попитал защо е задържан, като на едно от питанията му било казано, че имали информация, че е председател на проруска партия в България. Това е много сериозно нарушение на законите в Украйна, къдете действа извънредно положение и съответно това обвинение е равносилно на смъртна присъда, каза Костадинов.

„Възраждане“ е една от седемте парламентарно представени формации у нас. Партията има 13 народни представители.

До посещението му се стигна след

остра размяна на реплики с премиера Кирил Петков

в пленарна зала. Докато течеше дебатът за смяната на военния министър Стефан Янев миналата седмица, Костадинов заяви, че държат връзка с българите в Украйна. „Възраждане държи връзка с много наши сънародници, сред които и много етнически българи на територията на Украйна“, каза той.

„Вашето управление в момента е вредно! В Одеса в момента няма никакви военни действия. Стреля се от бандитски формирования, руснаците са на повече от 200 км от там. Там обаче няма български дипломати, които да защитават българските интерси“, заяви Костадинов. И упрекна правителството за изтеглянето на дипломатите ни от Одеса. „Знаете ли кои са тези 190 човека, които евакуираме? Защо като сте такъв мъж не сте там да помагате на българите? Снощи в 3 часа сме извозвали деца, жени и хора с български паспорти. Защо си тук на трибуната? Защо не си в Украйна сега?“, отговори на висок тон премиерът Петков.

- реклама -