Джереми Корбин

Лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин отказа да подаде оставка

Лидерът на Лейбъристката партия Джеръми Корбин отказа да подаде оставка и нарече внесения срещу него днес вот на недоверие неконституционен. „Бях избран за лидер на нашата партия по демократичен път, с цел да реализирам нови политики“, заяви Корбин в съобщение.

В него той обръща внимание на това, че го поддържат 60% от членовете на Лейбъристката партия. „Няма да ги предам като подам оставка“, заяви Корбин. „Сегашните гласове на депутатите нямат конституционна сила“, добави той.

Политикът, който представлява крайното ляво крило в партията беше избран на лидерския пост през септември миналата година.

По-рано днес депутатите от Лейбъристката партия гласуваха вот на недоверие на Корбин. За оставката на лидера на основната опозиционна сила във Великобритания са гласували 172 депутати лейбъристи, против – 40.

Според членовете на партията Корбин притежава слаби лидерски качества. Гласуването стана на фона на най-острата криза, с която се сблъскват лейбъристите. За две денонощия оставки подадоха около 50 представители на партийното ръководство, включително две трети от членовете на така наречения „кабинет в сянка“.

Въпреки гласувания вот на недоверие, Корбин не е задължен да подава оставка. /ТАСС

Лондон / Великобритания

- реклама -