Ислянска държава Багдади

Лидерът на Ислямска държава иска бой до смърт в Мосул. Плаши Турция и Саудитска арабия с кървава отплата

Водачът на терористичната групировка „Ислямска държава“ Абу Бакр ал-Багдади призова своите сили да устоят на натиска на иракската армия в Мосул.

Мосул е вторият град в Ирак, където джихадисткият лидер обяви „Халифат“ през 2014 г. „Не се огъвайте“, се казва в аудио посланието, за което се твърди, че е на Ал Багдади. То е разпространено по свързаната с ИД телевизия „Ал-Фуркан“. Това е първото послание на Багдади от повече от една година.

Багдади призовава населението на област Нинава, чиято столица е Мосул, да се борят с „враговете на Аллах“, а бойците-самоубийци да „превърнат нощите на неверниците в ден, да донесат хаос с земите им и да накарат кръвта им да тече като реки“.

Групировката „Ислямска държава“ насилствено събира цивилни жители около и в Мосул с явното намерение да ги използва като жив щит при очаквания щурм на иракските сили за сигурност. Мосул е разделен от река Тигър на източна половина, известна като левия бряг, и западна половина, която е десният бряг.

Очаква се джихадистите да окажат ожесточена съпротива в боевете за западната част на Мосул, която ги свърза с останалата част от западен Ирак и Сирия.

Не се знае къде е Ал Багдади

Има различна и противоречева информация за неговото състояне и местоположение.

В последното си обръщение, което няма дата, но се споменава смъртта на висш лидер в „Ислямска държава“, Абу Мохамед ал Аднани, който беше убит в Сирия през август, Багдади призовава за нападения срещу Саудитска Арабия – негова любима мишена- и Турция.

- реклама -