лекарства, безплатни, коронавирус, лични лекари

Личните лекари не могат да изписват безплатни COVID лекарства, въпреки решението на НЗОК

Миналата седмица надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса реши общопрактикуващите лекари да могат да изписват рецепти за безплатни лекарства за лечение на пациенти с COVID-19.

Рецептите ще бъдат електронни, но от тях ще могат да се възползват само здравноосигурените пациенти. Подобни безплатни рецепти досега можеха да се изписват само от обособените в COVID зони медици.

Председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив д-р Костадин Сотиров обясни обаче, че мярката не е съгласувана между Здравната каса и управителния съвет на Българския лекарски съюз. Това значи, че в момента безплатни рецепти не могат да се издават. Затова медикът призова хората да не ги търсят, защото няма от кого да ги получат.

„Това решение е стъпка в правилната посока, но то е само намерение. намерение, което надзорният съвет на НЗОК трябва да изпрати до управителния съвет на лекарския съюз. Здравната каса не е началник на семейните лекари, тя не може да ин заповядва. Ние сме договорени партньори съгласно Закона за здравето“, заяви д-р Сотиров пред БНТ.

Пред bTV общопрактикуващият лекар д-р Маргарита Шаркова обясни, че не са получили допълнителна информация за промяната, свързана с безплатно издаване на лексрства:

„Тези лекарства не са, ако някой има COVID да отиде при личния лекар и той да ги изпише. Всеки пациент е сам за себе си – лекарства се изписват по преценка на лекуващия лекар.“

Тя призова пациентите да не тръгват към личните лекари за безплатни лекарства, защото в момента тази практика все още не е влязла в сила. Д-р Шаркова посочи, че това може да стане едва след сключване на договор между общопрактикуващите лекари и НЗОК, но тя не е оптимист по казуса.

„Нещата няма как да бъдат унифицирани. В този списък с безплатни лекарства има антибиотици, кортикостероиди, които ние не предписваме. Нека продължим като преди. Не е необходимо, когато нещо не върви отново отговорността да се прехвърля на личните лекари“, уточни д-р Шаркова.

Според нея пациентите срещат трудности да се сдобият с рецепта за безплатни лекарства от COVID зоните, защото лечебните звена не разполагат с необходимия за целта софтуер.

Д-р Шаркова беше категорична, че мерките са закъснели и личните лекари вече едва смогват. Притеснява се и от бум на новозаразени заради опашките за ваксини и тестове.

- реклама -