Павел Колев, Левски
Снимка: БГНЕС

Левски може да фалира до 2-3 седмици

УЕФА ще изхвърли Левски от Европа, ако сините не намерят 2.2 млн. лева до утре вечерта. Това заяви изпълнителният директор Павел Колев след срещата между членовете на УС и НС на Левски с организираните привърженици на клуба. Той добави, че клубът може да фалира до 2-3 седмици.

“Няма нищо обнадеждаващо във финансовата ситуация на клуба. Приходната част се формира изцяло от даренията на хората и продажби в магазините. Надяваме се в някакъв момент да можем да реализираме приходи от билети, но на този етап изглежда имагинерно. Търсим 2 милиона и 200 хиляди, за да покрием задължения към персонала. До утре вечерта са необходими, но не вярвам, че може да се случи до края на седмицата. Ако не се случи, ще декларираме пред УЕФА, че имаме задължения – играчи, персонал и два клуба. Ще чакаме решение, което най-вероятно ще е наказание за Левски да не играе в Европа за следващите една или две години, в които се класира. Водим разговори и има интерес за трансфери към наши играчи, но до утре няма да стане. Разговорите са за сделки, които могат да станат през август“, заяви той.

Колев сподели, че няма опасност клубът да не започне новия шампионат в efbet Лига. Сините стартират сезон 2020/21 с домакинство на Берое на 10 август. „На този етап няма опасност. Готвим се усилено, мач с Берое ще има. Няма да бъде пагубно, ако не участваме в Европа в следващите 1-2 години. Пагубно ще бъде, ако обявим несъстоятелност. Ще направим всичко възможно да избегнем това“, добави шефът.

Левски може да фалира до 2-3 седмици

„По търговския закон си има ясни правила, когато едно акционерно дружество изпадне в свръх задълженост или неплатежоспособност. Има 30-дневен срок, в който представляващият трябва да внесе молба за несъстоятелност. Не сме още в този момент, тъй като плащаме редовно на всички наши контрагенти. Проблемът е със заплатите на играчите и персонала, както и задължения към клубове по трансфери. Не мога да се наемам с точна прогноза. Всичко зависи от приходната част в бюджета – ако нещата продължат в същия дух и не подпишем нови рекламни договори, левскарската общност не се мобилизира, както се беше мобилизирала между февруари и май, предполагам, че в следващите две-три седмици ще ми се наложи да подам молба за несъстоятелност“, обясни Колев.

Колев: Феновете вярват в спасението

Той обаче беше категоричен, че феновете не са загубили вяра в спасението на клуба. „Продадени са между 1000 и 1200 абонаментни карти. Трябва да отбележим, че цената сега е двойна на фона на периода през февруари-май, когато привържениците бяха най-активни. Вероятно затова има и спад, но карти се купуват. Обсъдихме с останалите членове на УС и НС възможността за разсрочено плащане на абонаментните карти, за да облекчим положението за феновете“, допълни той.

Членът на Управителния съвет на сините призова запалянковците да не спират да подкрепят клуба и отново изтъкна, че те са причината Левски да се крепи. „Ами, какво да ги призова? Те са причината Левски все още да е жив и да не е обявил несъстоятелност. Тяхната подкрепа е несравнима, дано продължат да ни я оказват и за в бъдеще, защото времената са тежки“, завърши Колев.

- реклама -