Левски
снимка: levski.bg

Левски е получил 5 млн. лева от феновете си

Феновете на Левски са внесли близо 5 милиона лева в клуба в периода февруари-ноември 2020 година. Това съобщи членът на Надзорния съвет на сините Петър Ганев. Сумата е 66% от всички приходи на клуба за периода.

Ганев направи финансова разбивка на изминалата година за сините. Той подчерта ключовата роля, която са изиграли феновете със своята активност. „Общо приходите на ПФК Левски в периода февруари-ноември 2020 г. са 7,5 млн. лв., като 3,9 млн. лв.са директен принос на привържениците през абонаменти карти и билети, покупка на стоки и участие в кампанията за членските карти. Към тях следва да се добавят и над 1 млн. лв. от индивидуални дарения –основно за вноските към НАП. Общо привържениците са донесли близо 5 млн. лв. или 66% от приходите на клуба в тези 10 месеца. След юни 2020 г., тоест след предаването на акциите, участието на привържениците е основно на две вълни –кампания за абонаментните карти (578 хил. лв. само през юли и август) и кампания за членските карти (687 хил. лв. през октомври и ноември), както и през покупката на стоки (534 хил. лв. в периода юли-ноември)“, заяви Ганев.

Няма задължения, които застрашават лиценза на Левски

Той обясни, че след оттеглянето на собственика и главния спонсор на тима в началото на миналата година, само от февруари до август са се натрупали 4,8 милиона лева текущи задължения за заплати и към други клубове, което е бил и най-големият проблем пред новото ръководство на клуба. Именно тези задължения застрашават и лиценза на Левски. Те обаче до голяма степен са вече изчистени. „Развитията през декември, в т.ч. постъпленията от новия генерален спонсор (STRABAG), както и постъпления по договора с Palms Bet и по трансфера на Станислав Иванов, позволиха на клуба да изчисти голяма част от „февруарските“ задължения в последните дни на 2020 г. Тепърва ще видим обобщената справка за приходите през декември. Но те ще бъдат значителни – по груби сметки сравними с приходите на клуба от абонаменти и членски карти, продажба на стоки и билети през цялата 2020“, добави Ганев.

Той допълни, че заплатите на футболистите от първия тим вече са напълно изчистени. Същото важи и за голяма част от задълженията към школата и администрацията. Левски е изряден и към НАП, като редовно плаща месечната си вноска от 143 хиляди лева.

- реклама -