500 евро

Левон Хампарцумян: Спорът около еврото е малко буря в чаша вода

„Мисля, че целият спор около еврото е малко буря в чаша вода. Това е шум и градска легенда, дори не е паника, защото няма опашки например. Еврата няма как да свършат, структурата на Борда не го позволява. Дали височината на една чаша я измерваме в инчове или сантиметри – тя е една и съща.“ Това каза банкерът Левон Хампарцумян пред Нова ТВ.

„Валутата, с която оперираме, е измерител на нашия икономически успех или неуспех – на всеки, който разполага с повече или по-малко. И президентът, и Борисов, и Горанов казват едно и също нещо, но може би по малко по-различен начин. Никой не спори дали ще се приеме или не”, каза още той.

„Процесът на приемане означава определени структурни реформи, правила и т.н., които ще ни приближат като стил на работа и регулативна рамка по-близо до тези страни, които ни се струва, че имат по-добър стандарт”, посочи Хампарцумян.

Страната ни трябва да приеме еврото, което е нашият цивилизационен избор.

„Въпросът е кога точно ще го приемем и дали в момента не ни очакват някакви рискове, които трябва добре да си обясняваме и да знаем как да ги управляваме”, каза бившият министър на финансите Петър Чобанов.

„Еврото не е манна небесна и не можем да мислим, че когато влезем в еврозоната ще се промени нещо кой знае какво в нашето битие в положителна посока. Еврозоната също си има проблеми. Много от страните в нея не могат бързо да излязат от различните кризи, каквато беше глобалната криза например”, каза още той.

- реклама -