Левон Хампарцумян: Приватизации по мое време са правени по един добър и прозрачен начин

„Не се притеснявам от проверката на приватизационните сделки през Прехода от ДАНС и прокуратурата. По-големите приватизации по мое време са правени по един добър и прозрачен начин. Предприятията и сега са живи и работещи.“ Това заяви банкерът Левон Хампарцумян в ефира на БТВ. Той зяави това в качеството си на бивш председател на Агенцията за приватизация.

„Доста хора спекулират. 50 години социлиалистическо управление твърдеше, че предприятията принадлежат на народа. Изведнъж през 1990 година те фалират и стават собственост на различни хора. Това в очите на народа изглежда несправедливо. Не мисля, че 10 000 сделки могат и трябва да бъдат проверени, само част от тези, които са по-спорни. Те биха имали историческа стойност, но не и правен, защото давността е изтекла. Това се прави, защото има публичен интерес“, подчерта Хампарцумян.

Обвинителни актове ще има, но какъв ще е резултатът от съда – не мога да кажа. Това Това заяви в ефира на Нова ТВ финансовият експерт Емил Хърсев. 

„Давността е различна за различните престъпления. Има две страни – държавата и съответните приватизатори. Може да има обвинения за съответните държавни служители. Винаги може да се претендира за безстопанственост.“, уточни Хърсев.

По думите на финансовия експерт не мога да бъдат върнати пари.

„Разкриване на обективната истина е един от възможните резултати. Тези сделки не са като сделките в обменните бюра, в тях има документи“, заяви още той.

„Хубаво е да се вкара един министър-председател в затвора. Например Иван Костов заради сделката с България ейр. Казвам да е точно той, защото съм виждала лично преватизационния договор с подписа му. Друг, който може да бъде вкаран в затвора, е Царя“, коментира Мика Зайкова.

- реклама -