Левандовски, Мбапе
Снимка: twitter.com/globe_soccer

Левандовски и Мбапе са против Мондиал на две години

Роберт Левандовски и Килиан Мбапе се обявиха против провеждане на световно първенство на всеки две години. Те го направиха по време на церемонията за наградите Globe Soccer в Дубай.

ФИФА работи по план за провеждане на Мондиал на две години, вместо на четири както досега. Според ФИФА това ще донесе допълнителни приходи от 3.9 млрд. евро.

„Имаме толкова много мачове през годината. А трябва да добавим и предсезонната подготовка, подготовката за големите турнири. Но ако искаме нещо специално, то почивката също е важна. При световно на две години ще бъде невъзможно да се поддържа високо ниво физически и психически. Или пък футболистите ще се изтощават много бързо. Ще имат силна кариера 6-7 години максимум“, каза Левандовски.

„Световното първенсто е специално, защото се провежда на четири години. Ако се прави на две, то ще изглежда нормално да си на световно. А не да ти се случва веднъж в кариерата например. Аз не мисля, че това е нормално, трябва да бъде нещо специално и невероятно“, коментира Мбапе.

„Имаме по над 60 мача на сезон – клубни шампионати, евротурнири, европейско първенство, а сега и Лига на нациите. Доволни сме да играем, но понякога става прекалено много. Нужно е и време за възстановяване, за почивка. Ако хората искат да гледат качествен футбол, трябва да се мисли и за здравето на играчите“, добави световният шампион от 2018-а.

Мбапе беше избран за играч №1 в Globe Soccer Awards за 2021 г. Левандовски стана голмайстор на годината и получи приз за любимец на зрителите.

- реклама -